dinsdag 6 februari 2018

Klaproos van Anne-Fleur van der Heiden

Voorkant
Anne-Fleur van der Heiden is in 1987 geboren in Rotterdam. Met een diploma van de Hoge Hotelschool Maastricht op zak, deed ze in 2013 selectie voor de Schrijversvakschool Amsterdam. Publicaties zijn te vinden bij De Optimist, bloemlezingen van de Turing Gedichtenwedstrijd en De Revisor. Op 10 januari 2018 verschijnt haar debuutroman’Klaproos’ bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Anne-Fleur van der Heiden groeide op bij een heroïneverslaafde moeder en een stiefvader met eveneens een drugsverslaving. Ze verwerkte haar ervaringen in haar deels autobiografische debuutroman Klaproos, die opmerkelijk genoeg bedoeld is als een eerbetoon aan haar inmiddels overleden stiefvader. Want Anne-Fleur is tot het inzicht gekomen dat niemand ervoor kiest om drugsverslaafd te worden en dat haar ontwrichte jeugd haar gemaakt heeft tot wie ze is: iemand die ervan droomt zich als schrijver verder te ontwikkelen.


In korte hoofdstukken vertelt de hoofdpersoon over haar verslaafde moeder en welke invloed dit op haar leven heeft gehad. Korte zinnen die heel erg binnenkomen en de sfeer binnen het gezin weergeven.
Het is niet chronologisch verteld. Vanwege de drugsproblematiek groeit Nora op bij haar opa en oma.

Flaptekst: Op haar zesentwintigste verjaardag besluit Noor na een lange periode van stilzwijgen weer contact op te nemen met haar moeder en haar stiefvader Las. Las is terminaal ziek, en Noor kan de confrontatie met hen en met haar jeugd niet meer uit de weg gaan. Anne-Fleur van der Heiden schetst op trefzekere wijze een wereld waarin drugs en onvoorspelbaarheid de dienst uitmaken. Klaproos is een eerbetoon aan ouders aan de rand van de samenleving, en een genadeloze coming of age roman.

P.168 titelverklaring: Klaprozen groeien op plekken waar alles dood is. In een vaasje overleven ze niet. Klaprozen verwelken  vanaf het moment dat je ze plukt.

Geen opmerkingen: