zondag 29 december 2013

Boy van Wytske Versteegh

Wytske Versteeg (1983) studeerde in 2005 cum laude af in de politicologie, en werkt momenteel aan een promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. Deze herfst verscheen bij uitgeverij Prometheus haar tweede roman Boy , die genomineerd werd voor de BNG Literatuurprijs en die zij ook kreeg. Uit het juryrappor: “In Boy volgen we een ik-verteller, moeder van een verloren (adoptie)zoon. Verscheurd door verdriet zoekt ze een verklaring voor het onverwachte verlies. Juist nu de frĂȘle Boy weg is, lijkt ze voor het eerst werkelijk naar hem te reiken, te roepen. In minder dan tweehonderd pagina’s – en met Shakespeares Richard de Derde op de achtergrond – werpt Versteeg grootse vragen op die Boy een tijdloos karakter geven, terwijl de twijfels over afkomst en oorsprong, onschuld en verraad, liefde en eigenbelang in haar verhaal een originele en hedendaagse vorm krijgen.”. Haar zeer goed ontvangen romandebuut De Wezenlozen kwam op de longlist van de AKO en de Opzij Literatuurprijs terecht, en won de VrouwDebuutprijs.


Prachtige roman over een geadopteerde donkere jongen die plotseling verdwijnt en dan na  lange tijd aanspoelt,  in zee gevonden en onherkenbaar is.Het boek bestaat uit 3 delen. In het eerste deel gelooft de moeder niet dat haar zoon zelfmoord heeft gepleegd en zij gaat op onderzoek uit na wat er precies is gebeurd. Zij ondervraagt klasgenoten en vermoedt dat de dramadocente Hannah een belangrijke rol heeft gespeeld. Maar welke? Door het gebeuren vervreemdt ze van haar man Mark.

In het tweede gedeelte vier jaar later gaat ze naar Bulgarije waar Hannah op het platteland woont en werkt.
Hannah vertelt  haar verhaal over de jongen aan de moeder en  haar onmacht als docente met een handicap en die alles probeerde om Boy aan de groep te laten deelnemen en zijn gevoelens te laten uiten.

Als hij dat uiteindelijk doet gaat Hannah daar niet op de juiste manier mee om en wordt Boy alsnog slachtoffer van de pesters in de klas en laat ze hem in de steek. Voert de moeder dan haar wraak nog uit? De moeder heeft het beroep van psychiater.

 Boy is geen roman die je snel loslaat.  Hoe ga je met verdriet om? Hoe ga je met wraakgevoelens om? Iedere ouder zal de twijfels herkennen. Wat zou ik anders hebben gedaan? Waarom? Waar ging het mis? Wat ga ik anders doen bij mijn kinderen? Het blijft immers altijd een hachelijke onderneming, opvoeden. Of het nu om geadopteerde kinderen gaat of om kinderen van je eigen vlees en bloed.
Titel: Boy
Auteur: Wytske Versteegh
Jaar van uitgave: 2013
Uitgeverij: Prometheus
Blz: 190
Geen opmerkingen: