zaterdag 15 december 2012

Oorlogsparadijs van Nico Dros

Dit boek werd de laatste keer aangeraden bij het boekenprogramma  van DWDD.
Het gaat over de opstand van de Georgiers in april 1945 op Texel.
Toen ik jaren geleden op Texel was kreeg ik dit verhaal  voor het eerst te horen en daarom wilde ik dit boek wel lezen.
Ook het jeugdboek van Theo Hoogstraaten Tussen twee vuren gaat over dit onderwerp.( Op het eiland zijn Georgische soldaten in dienst van de Duitsers gestationeerd. De Georgische opstand wordt na hevige gevechten neergeslagen)

Het oorlogsparadijs gaat over een jonge arts die vanaf 1942 tot mei 1945 werkt in het noodhospitaal van het Texel. Hij  verblijft daar met een vervalst persoonsbewijs omdat hij bij verstek is veroordeeld. Hij heet nu Luc Walraven.
Luc heeft het ondanks de omstandigheden goed naar de zin, hij assisteert als chirurg. het ziet er naar uit dat de eilanders het einde van de oorlog goed kunnen afwachten, maar dan breekt de Georgische opstand uit met alle gevolgen van dien. Het eiland verandert in een hel. Luc,  is inmiddels verliefd op Mila, de dochter van  de boer waarbij hij verblijft.

Jaren later in 1962 keert Luc-nu onder zijn echte naam-  naar aanleiding van een brief weer terug naar Texel en wordt daar met het verleden geconfronteerd. Deze herinneringen die hij heel lang weggestopt had.
Hij herleeft in zijn gedachten de herinneringen zowel de gruwelijkste als de mooiste uit die tijd.


Op Texel wordt de zogenaamde Russenoorlog nog ieder jaar herdacht en dit jaar werd er nog een uitgebreide website gelanceerd met achtergrondverhalen, interviews met ooggetuigen en een documentaire. De eilanders zelf kijken met gemengde gevoelens terug op de periode. Waren de Georgiërs helden? Vielen ze niet alleen maar aan om hun besmeurde blazoen wat op te vijzelen? Feit is dat de Georgische soldaten, waarschijnlijk vanwege de opstand, als een van de weinige Russische krijgsgevangen na de oorlog door Stalin niet direct naar de Goelag werden gedeporteerd. Een briefschrijfster in de Texelse Courant verwoordde haar gevoelens eerder dit jaar als volgt:
Ieder jaar valt het me op hoeveel eer en glorie die Georgiërs wordt toegedicht. Zij hebben immers gestreden voor de goede zaak. Door hun opstand tegen de Duitsers dachten ze zich naderhand weer zonder kleerscheuren in hun vaderland te kunnen vertonen. Rehabilitatie dus. Door hun opstand hebben zij bij de nabestaanden onnoemelijk veel verdriet veroorzaakt.
Nico Dros(1956) geboren op Texel is historicus en schrijver.

Auteur: Nico Dros
Titel: Oorlogsparadijs
Uitgeverij: Van Oorschot
Jaar van uitgave: 2012
Blz: 363
isbn: 9789028242203 (ms)

Geen opmerkingen: