maandag 3 januari 2011

Meer dood dan levend van Tupla Mourits


Rechtenstudente Luna Bisschop heeft een fantastisch leven, veel vrienden en een leuk bijbaantje in een erotiekwinkel in het centrum van Amsterdam. Op koopavond wordt ze het slachtoffer van een gewelddadige overval. Meer dood dan levend wordt ze door de overvallers achtergelaten. Wat ze daarna ook probeert, haar leven wordt niet meer hetzelfde. Wanneer ze de identiteit van een van de overvallers achterhaalt maar de politie haar niet gelooft, besluit ze het recht in eigen hand te nemen. Alleen verloopt haar plan niet helemaal zoals ze had bedacht.

Psychologisch gezien zit Meer dood dan levend goed in elkaar. Luna vertelt in de ik-persoon hoe zij de periode na de overval beleeft. Over haar pogingen gewoon weer ‘mee’ te doen die stranden in angst- en woedeaanvallen, haar huisgenoten die eerst begripvol zijn, maar al snel niet meer, en de verwijdering die daardoor ontstaat.

Schrijversduo Tupla Mourits hanteert die dicht-op-de-huidstijl zo treffend en geloofwaardig, dat je je als lezer veel closer met Luna voelt dan haar vriendinnen. Wij begrijpen haar tenminste, want wij zitten in haar hoofd. Maar het wordt nooit zwaar. Door de levensechte dialogen, korte zinnen en rake beschrijvingen leest het boek zeer prettig.

Tupla Mourits staat voor het schrijversduo Wendela de Vos en Atie Vogelenzang.

Auteur: Tupla Mourits
Titel: Meer dood dan levend
Uitgever:Arbeiderspers
jaar van uitgave: 2010
Blz. 281 (yg)

Geen opmerkingen: