maandag 31 januari 2011

Bonita Avenue van Peter BuwaldaEnige tijd geleden kreeg ik in de boekhandel een voorpublicatie van Bonita Avenue in handen gedrukt. Die smaakte naar meer.... de ingrediënten van de roman en de schrijfstijl waren zodanig dat ik benieuwd was naar het complete verhaal.

Siem Sigerius is als rector magnificus het blakende middelpunt van de Twentse campusuniversiteit. Hij wordt gezien als de grootste wiskundige in het land en wordt geregeld in actualiteitsprogramma’s uitgenodigd om wetenschappelijk commentaar te geven. Het leven lijkt Siem Sigerius voor de wind te gaan. Hij woont samen met zijn vrouw en twee dochters op een woonboerderij in de buurt van de campus. Ook al is hij niet de biologische vader van de (inmiddels volwassen) kinderen, hij heeft zich altijd volledig over zijn twee stiefdochters ontfermd. Hij heeft er alles aan gedaan om ze een goede opvoeding mee te geven. Dit in tegenstelling tot zijn eigen zoon, afkomstig uit zijn eerste huwelijk, wiens bestaan hij lange tijd heeft genegeerd. Die fout probeert hij op een dag goed te maken, wat de onderlinge verhoudingen weinig goed doet. Zijn enige nazaat heeft een leven vol criminele vergrijpen en drugsmisbruik achter de rug. De oudste stiefdochter runt intussen -in het geheim- een lucratieve internetonderneming waar bezoekers tegen betaling seksfoto’s kunnen bekijken.

In 2000, als de vuurwerkramp in Enschede zich voltrekt, heeft de oerknal een ontwrichtende werking op het gezin. Een dreun die allerlei schokgolven voortstuwt. Wat betekent het om een stiefvader te zijn? Om je volledig op te offeren voor anderen? En wat als de kinderen zich tegen je keren.

recensie uit nu.nl:
"En wammes, opeens is daar een schrijver met een debuut dat inslaat als een meteoriet. Het is alsof er een nieuwe leerling over de drempel van het klaslokaal is gestapt die met een imponerende stijl en bravoure de klas ter plekke doet beseffen dat de rest van dit schooljaar heel anders gaat worden".


Titel: Bonita Avenue
Auteur: Peter Buwalda
Uitgeverij:De Bezige Bij, Amsterdam,
Blz: 543 pagina’s (yg)

Geen opmerkingen: