vrijdag 9 juli 2010

De gouden kooi van Zainib Salbi


Waargebeurd verhaal van Zainib Salbi, die samen met haar ouders opgroeide in de nabijheid van Saddam Hoessein. Haar vader was piloot voor Saddam en de ouders van Zainib moesten naar de pijpen van Saddam dansen anders gingen zij eraan. Als kind probeerde Zainib daar onder uit te komen, maar dan wordt zij door haar moeder uitgehuwelijkt in Amerika om onder het juk van Saddam uit te komen. Jaren later wordt deze reden pas aan haar verteld. Zainib heeft het haar moeder tot die tijd altijd erg kwalijk genomen dat zij op deze manier naar Amerika moest.
Aangrijpend verhaal over de wreedheid, chantage en gewelddadigheid van en het misbruik van vrouwen door Saddam Hoessein.
De schrijfster zet zich tegenwoordig in voor alle vrouwen die tijdens oorlogen worden verkracht en mishandeld.(Women for women International)

Uit het dagboek van Alia(moeder van Zainib): We zaten niet op zijn vriendschap te springen. We zeiden talloze keren nee tegen zijn uitnodigingen en wisten hem tweee jaar lang te ontwijken, terwijl hij ondertussen vriendschap sloot met stellen die we kenden, maar we wisten dat we dat niet eeuwig konden volhouden. Toen op een avond troffen we Saddam Hoessein op het feestje van een vriend. drie uur lang zaten we naar hem te luisteren. Ik zal zijn ogen nooit vergeten. Zijn blik was heel geconcentreerd, hij bekeek iedereen aandachtig. Toen we die nacht thuiskwamen troffen we tot onze verbazing een jachtgeweer aan dat hij bij ons had laten bezorgen. het was zijn manier om ons uit te nodigen om vrienden te worden.

Auteur: Zainib Salbi & Laurie Becklund
Titel: De gouden kooi; aangrijpenden memoires van een vrouw die opgroeide aan het hof van Saddam Hoessein.
Uitgeverij: Arena
Jaar van uitgave: 2006
Blz: 319
Isbn: 978069747583 (ms)

Geen opmerkingen: