donderdag 13 maart 2008

Dunya van Tomas Lieske


Tomas Lieske (ps. Ton van Drunen, (1943) studeerde Nederlands en Theaterwetenschappen. Hij is dichter en romancier. Zijn prozadebuut Oorlogstuinen (1992) leverde hem de Geertjan Lubberhuizen-prijs op; zijn romans Nachtkwartier (1996) en Gran Café Boulevard (2003) werden voor de Libris Literatuurprijs genomineerd, Franklin (2001) won de prijs. Met zijn dichtbundel Hoe je geliefde te herkennen won hij de VSB Poëzieprijs.

In Dünya beschrijft Lieske het leven van vier personen.
Dunya een gevallen Turkse vrouw, die in 1930 het huishouden van twee Nederlandse mannen gaat bestieren en van de Turkse Overheid dit huishouden moet bespioneren. .
De twee Nederlandse vrienden en verre familie van elkaar Simon en Otto die als krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog in Turkije een babytje ontvoeren en dit op het platteland in Turkije als hun dochter opvoeden.
En de “dochter” Julia, die steeds meer een Turkse jongedame wordt, ondanks de Nederlandse opvoeding van Simon en Otto.
Vanaf 1924 werkt Simon in een fabriek waar een luchtschip wordt gebouwd. Het bouwen aan dit luchtschip wordt uitvoerig door Lieske beschreven.
Pas in 1937 is dit luchtschip af en wordt er een proefvlucht mee gemaakt. Op hetzelfde tijdstip als dat de “Hindenburg” in New York verongelukt.

De geschiedenis van deze mensen wordt door Tomas Lieske boeiend maar ook op een nonchalante wijze beschreven.

Auteur: Tomas Lieske
Titel: Dünya
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2007
ISBN: 9789021433172
(MW)

Geen opmerkingen: