vrijdag 12 juni 2020

Quarantaine van Wim Daniels

Wim-danils-1301221984.jpgWim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit.
Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges
.
Quarantaine

Quarantaine
Dit is een van de eerste boeken over de Quarantainetijd.Wim heeft in Quarantainequarantainetijd dit boek snel geschreven. In dit boek heeft hij alle facetten van de  coranatijd verwerkt aan de hand van een liefdesrelatie.
Het boek leest makkelijk en heeft een verrassend einde in 2021.

Twee Nederlanders Karel en Julia treffen elkaar in een bungalowpark in de Dordogne
.In dit bungalowpark komen veel Nederlanders die aan een proefschrift werken.
Karel is gynaecoloog en wil promoveren op kunstmatige baarmoeders en Julia wil promoveren over het gebruik van leestekens.
Op het park komen zij in maart 2020 met elkaar in aanraking omdat ze beiden een lichte vorm van corona krijgen en niet naar Nederland kunnen terugkeren.

Het park moet gesloten worden en ze zijn op elkaar aangewezen wat tot vele gesprekken over beide vakken  gaat en uiteindelijk tot verliefdheid leidt en  gevolgen heeft met een goede afloop.

Boek dat heel goed de sfeer weergeeft van  de afgelopen maanden met alle onzekerheden angsten  en regels  die dit virus met zich meebrengt.

Hoofdpersonen zijn de elkaar onbekende Karel en Julia, respectievelijk gynaecoloog en taalkundige. Ze werken allebei aan hun proefschrift, in een bungalowpark in de Dordogne, als de pandemie losbreekt. Allebei krijgen ze corona-achtige klachten, en ze moeten samen in één bungalow in quarantaine. En wat er toen gebeurde zal je verbazen!
Nou nee. De verrassing in Quarantaine zit ’m er vooral in dat Daniëls niet alleen de twee promovendi volgt, maar ook een paar figuren in hun omgeving. Eén passage wordt zelfs min of meer verteld vanuit het perspectief van een hond. Die diversiteit aan ervaringen en standpunten had tot een rijke roman kunnen leiden; een serie ineengevlochten verhalen die uitstijgen boven de stortvloed aan journalistieke, niet-fictieve getuigenissen. Of die daar op zijn minst iets aan toevoegen. (recensie Parool)
Geen opmerkingen: