maandag 17 maart 2014

Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa

Prachtige novelle dit boekenweekgeschenk. Een 42 jarige microbioloog krijgt een verhouding met een 14 jarige jongere vrouw.  Hij doet onderzoek naar virussen bij aids.
De verhouding wordt gezien door de ogen van de man, Aanvankelijk gelukkig maar langzamerhand ebt dit geluk weg. Niet alleen de verschillen in leeftijd spelen een rol, maar ook de verschillen in gevoel.

Wieringa heeft zijn novelle knap geconstrueerd. De relatie die zo heftig begint, verkruimelt op het moment dat er een kind komt. Uiteindelijk wordt hij door vrouw en kind – en later ook op zijn werk – afgestoten. Ook hier kun je een vergelijking met virussen maken. Hij trekt in bij de aan lager wal geraakte broer van Ruth, degene op wie hij eerder neerkeek. Hij leidt het leven van iemand die hij eerst verachtte.

Aan het begin vind je de hoofdpersonen nog sympathiek. Negentig bladzijden later zijn ze, om uiteenlopende redenen, onsympathiek geworden. Ergens, je kunt niet precies aanwijzen waar, is dat gebeurd. Voor Edward blijft er niets anders over dan de herinnering ‘om… een hart te hebben, een hart dat je in staat stelde tot grote, onbezonnen daden, om vervoerd te raken en je deel te voelen van het leven op aarde…’ Een mooi geschenk!  (Coen Peppelenbos)

Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Een mooie jonge vrouw
Uitgeverij: CPNB
Blz:94
Jaar van uitgave: 2014
Isbn: 9789059652347 (ms)
Geen opmerkingen: