woensdag 9 januari 2013

Fijne familie van Hugo Hoes

Humoristische verhalen over een groot gezin in Silvolde spelend in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Hugo Hoes (49) had een column geschreven over zijn familie in de VPRO gids en naar aanleiding hiervan heeft hij meerdere verhalen over zijn familie opgetekend.
Het verhaal in de VPRO Gids ging over een vakantie op een camping, dertien kilometer van het ouderlijk huis. Vader en moeder reden op de heenweg urenlang rondjes om een verre vakantie te simuleren. Vader ging af en toe naar huis om de krant te halen en het gazon te onderhouden. Ondertussen raasden de kinderen Hoes over de camping en maakte moeder vreemde maaltijden. Hoes vertelt op een geestige, ironische en liefdevolle manier over de gemakken en ongemakken van een vakantie met een grote familie; lastige tenten opbouwen, weinig ruimte, veel klusjes en geen geld. Zeventien van de achttien verhalen in ‘Fijne familie’ volgen min of meer diezelfde lijn. Hoes is steeds rond de zeven jaar oud, en de verhalen gaan over sport, familiebezoek en het dorp. Het achttiende en laatste verhaal is een terugblik.

Boek geeft een mooi tijdsbeeld over een groot gezin, kleren die afgedragen moesten worden, met velen in een kleine auto , kermis in het dorp en familie en alles wat daar mee van doen heeft.

Auteur: Hugo Hoes
Titel: Fijne familie; verhalen uit een groot gezin
Uitgeverij: Rap
Jaar van uitgave: 2012
Blz: 223
Isbn: 9789400402249 (ms)
Geen opmerkingen: