woensdag 16 mei 2012

Keuze uit de titels die besproken zijn in het tijdschrift Boek 2012 nr.3


Verraad / Karin Alvtegen ; uit het Zweeds vert. door Edith Sybesma
Het huwelijk van een jonge vrouw is na vijftien doodgebloed; ze ontmoet een man die in haar zijn tweede geliefde ziet, nadat zijn eerste liefde na een periode in coma gelegen te hebben, is overleden.

Hoeveel regen / Jon Bauer ; uit het Engels vert. door Rob van Erkelen
Een 28-jarige man keert terug naar zijn geboortestad om zijn moeder bij te staan op haar sterfbed. Als kind vond hij dat ze zijn pleegbroertjes altijd voortrok.

Wij dansen niet / Ellen Heijmerikx
Het leven binnen een streng-christelijke milieu van de Noorse Broeders, gezien door de ogen van een achtjarig meisje.

Slaven in de polder : hoe sekswerkers, schoonmakers en seizoensarbeiders worden uitgebuit / Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar
Journalistieke reportage over de praktijk van 'moderne slavernij' in Nederland: vrouwen, mannen en soms jonge kinderen die (met geweld) worden gedwongen te werken in de prostitutie en de seksindustrie of onaangenaam, slecht betaald werk te verrichten.

Aan de rivier / Bonnie Jo Campbell
Margo Crane woont met haar vader in een kleine boerderij aan de oever van de rivier de Stark. Sinds haar moeder jaren geleden wegliep is Margo veranderd in een zwijgzame tiener, die vaak te vinden is op haar boot. Haar grote passie is jagen en schieten; ze is een van de beste schutters van het dorp

De dienares / Tim Parks
Wat heeft een jonge vrouw met een weerbarstig ego en een bruisende persoonlijkheid te zoeken in een ashram waar je om vier uur wakker gemaakt wordt door een gong en om negen uur gaat slapen na een laatste zegening en een kopje rooibosthee?Vrij spel / Carlijn Vis
Roman rond het verhaal van verzetsvrouw Ellis Brandon, de laatste vrouwelijke Engelandvaarder die nog leeft. Geschreven door haar kleindochter, Carlijn Vis.

Mr / Emma Becker
Ellie is twintig en leidt een zorgeloos leven in Parijs, tot ze in contact met Meneer, een getrouwde chirurg en vader van midden veertig met wie zij
haar passie voor erotische literatuur deelt.

Vrij man / Nelleke Noordervliet
De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën en de Nieuwe Wereld. Hoofdpersoon: arts en jurist Menno Molenaar, die na de vroege dood van zijn vader het genadebrood van zijn Rotterdamse koopmansfamilie eet, en eenzaam en koppig zijn weg zoekt. De jonge Menno Molenaar komt aan de Leidse Alma Mater in contact met twee werelden: die van de perverse Engelse lakenreder Dixon en die van de jonge radicale denkers rond Spinoza.

Het lichtatelier / Marie Kessels
Na de dood van haar geliefde richt Ilse in de beslotenheid van haar kleine huis een atelier in waar zij papier gaat scheppen. Ze noemt het haar rouwarbeid.

Op de foto / K.Schipper
Abbie en Jan, op reis in de bergen, vragen een voorbijganger of hij een foto van hen wil maken. De onbekende doet het graag, niet alleen met Jans toestel maar ook met dat van hemzelf. Pas wanneer ze de foto in een Londens veilinghuis tegenkomen, weten Abbie en Jan dat de beroemde fotograaf Alain Dubout tegenover hen heeft gestaan.

Post mortem / Peter Terrin
De nog onbekende schrijver Emiel Steegman staat onder de douche als hem plots het ultieme excuus te binnen schiet om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega's. ‘Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.’

Duizend heuvels / Koen Peeters
De twaalfjarige Louis, een doodgewone Belgische jongen, droomt dat hij in Rwanda leeft en de taal van het land van duizend heuvels spreekt. Jarenlang overvallen de dromen hem tot ze werkelijkheid worden.

De man zonder ziekte / Arnon Grunberg
Meer nog dan zijn Indiase uiterlijk - het wekte weleens verwarring, een keer had een man in een café over het gele gevaar gesproken en daarbij nadrukkelijk Samarendra's kant uitgekeken - was dit de kern van zijn identiteit: het gebrek aan ziekte.

Geen opmerkingen: