zondag 13 mei 2012

Glijvlucht van Anne-Gine Goemans


Glijvlucht is uitstekend geschikt als overgangsliteratuur. De taal is niet moeilijk, de gebeurtenissen volgen elkaar in razend tempo op en de roman holt naar een climax, eindigend in een nogal Hollywood-achtig feelgood-einde met een lach en een traan.

Gieles, een puber, woont samen met zijn vader en diens gehandicapte broer naast een drukke landingsbaan op een spotterscamping.
Zijn moeder is veel weg en werkt in ontwikkelingslanden. Gieles mist  zijn moeder en hij traint ganzen en wil daarmee zijn moeder op een spectaculaire manier verwelkomen als zij terugkomt met het vliegtuig.
In de tussentijd maakt hij kennis met Meike, via internet. Zij heeft moeilijkheden met haar ouders loopt weg en komt tijdelijk bij Gieles  wonen. Gieles  moet zijn  ontluikende gevoelens voor haar een plaats geven. Ook ontmoet hij een dikke ex-geschiedenisleer in een rolstoel die alles over stoommachines weet en sluit vriendschap met hem.
Bovendien vertelt deze man in een vervolgverhaal aan Gieles zijn probleem, dat ook met een vliegtuigongeval te maken heeft gehad en waardoor hij zo zwaarlijvig is geworden.
Dit alles wordt zeer humoristisch verteld.  Het duurde eventjes voor ik in het verhaal zat maar dan blijf je glimlachen

De schrijfster:
Glijvlucht had ik nooit geschreven als ik niet van de stad naar een dorpje was verhuisd. Grote romantiek. Overal ganzen, meerkoeten en paling. We kregen drie kinderen in ons dijkhuis. Voor het eerst werd ik me bewust van het landschap en wat dat met je doet

Onlangs werden de filmrechten van Glijvlucht verkocht aan Viking Film, de productiemaatschappij van Marleen Slot. Slot maakte eerder familiefilms als Patatje oorlog, en staat momenteel in de belangstelling met de film Snackbar (regie Meral Uslu).
Marleen Slot werd tijdens het lezen van Glijvlucht verliefd op het verhaal van Gieles, die wonend langs de landingsbaan van een grote luchthaven, met zijn ganzen probeert de aandacht van zijn moeder te trekken. Het enthousiasme van Slot werd gedeeld door regisseur Nicole van Kilsdonk en scenarist Lotte Tabbers, met wie ze samen het bekroonde Patatje Oorlog maakte. Marleen Slot: ‘We wilden onze fijne samenwerking heel graag voort zetten en hebben met het bijzondere Glijvlucht hier het perfecte verhaal voor gevonden.

Themasong bij dit boek:

Auteur: Anne-Gine Goemans
Titel: Glijvlucht
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave: 2011
Blz; 409
isbn: 9789044510065 (ms)

Geen opmerkingen: