zondag 6 november 2011

Het negende schrift van Maya

De negentienjarige Maya wordt door haar grootmoeder naar een Chileens eiland gestuurd om een tijdje onder te duiken. Voorafgaand aan haar "verbanning" heeft Maya enkele turbulente jaren gekend. Vanaf het moment van overlijden van haar geliefde opa Popo op haar zestiende jaar slaat Maya helemaal los. Zij ontsnapt uit een ontwenningskliniek en vlucht naar Las Vegas waar zij in de criminele drugsscene terechtkomt.


Als ze hieraan, met hulp, weet te ontsnappen moet ze op de vlucht voor criminelen. Maya weet te veel. 
Grootmoeder die Maya heeft opgevoed, stuurt haar naar de ruim zeventigjarige Manual Aris, een oudere,stugge antropoloog die woont op het eiland Chilo√© in het zuiden van Chili. 

Het boek is, zoals bekend van Allende, een aaneenschakeling van uitgebreide persoonsbeschrijvingen, land- en plaatsbeschrijvingen, tradities, volksverhalen, contact met overledenen etc. Door de schakelingen in het verhaal,  van de wereld thuis met opgroeien en ontsporen, naar de wereld op het Chileense eiland, zit er veel afwisseling in het verhaal. Waar ik me voorheen vaak kon verliezen in haar verhaal en meeleven met de hoofdpersoon (zoals o.a. in Eiland onder de Zee) kon ik dat nu niet (yg).Titel : Het Negende schrift van Maya
Auteur: Isabal Allende
Uitgever: Wereldbibliotheek / Amsterdam
Jaar van Uitgave: 2011
Blz. 366

Geen opmerkingen: