dinsdag 28 december 2010

Pil van Mike BoddeJe duikt als het ware samen met Mike Boddé zijn depressie in. Het boek is, gek genoeg, humoristisch om te lezen maar hoe dieper je in zijn levensverhaal duikt hoe beklemmender het wordt. Gelukkig voor Mike wordt na jaren bij zijn ouders thuiszitten, het niet meer kunnen verdragen van muziek en algeheel misère, de pil voor hem gevonden in het reguliere medische circuit. Dankzij die pil kennen wij vandaag de dag Mike Boddé , met 30 kilo overgewicht en altijd dorst, met zijn mooie muziek en humor. Er komt nu zelfs een theatershow van dit boek.

Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie die Mike Boddé begin jaren negentig overviel, was beslist niet om te lachen. De allesverlammende ziekte dwong hem zijn samenwerking met Thomas van Luyn stop te zetten en zijn hele leven kwam in het teken te staan van de vraag: wat gebeurt er in godsnaam met me, en hoe word ik weer beter?

In Pil doet Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag van deze gitzwarte periode in zijn leven, waarin ook nog eens zijn broer stierf aan kanker. Een boek over een totaal verlies van zelfcontrole, maar uiteindelijk ook over de helende kracht van humor en de farmaceutische industrie. Een verhaal dat Boddé móést vertellen, voor mensen met een depressie en hun omgeving: 'Als ik destijds zo'n boek had gehad, zou ik eerder uit die depressie zijn gekomen.'

Auteur: Mike Bodde
Titel: Pil
Uitgeverij:Nijgh & Van Ditmar
Jaar van uitgave: 2010
Blz: 235 p
Isbn: 9789038893136 (AB)

Geen opmerkingen: