zondag 26 maart 2017

Krentenkoppen van Ties Teurlings

Afbeeldingsresultaat voor krentenkoppen isbnDebuut van een 24 jarige over de geestelijke en lichamelijke achteruitgang van zijn opa en oma. Beiden rond de negentig jaar.
Afbeeldingsresultaat voor krentenkoppen isbnDun boekje(126 blz) in korte zinnen observeert  hij zijn grootouders. Eerst als ze nog thuiswonen wat eigenlijk ook niet meer gaat. Oma vergeet dingen  en opa verzorgt  haar. Maar dan valt hij zelf in de badkamer en moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Oma komt dan op een gesloten afdeling van een tehuis voor dementerenden. Ook hier slaat de kleinzoon alles perfect gade. Medebewoners, de verzorgsters en de familie en hoe iedereen daarmee omgaat. Liefdevol en zelfs met humor geschreven.
Uiteindelijk sterft opa eerder en oma enige tijd later.
Ook de uitvaart beschrijft hij vanuit zijn visie. De uitvaartverzorger noemt hij cynisch mevrouw Uitvaart.
Prachtig beeldend beschreven boek over de tragiek van het ouder worden door de ogen van een kleinzoon. Het is autobiografisch en het speelt in Tilburg en Goirle.
Mooie recensie op Brabantcultureel
Ties Teurlings (1993) studeerde aan de kunstacademie in Breda. In zijn tweede jaar maakte hij voor zijn minor fotografie een fotoserie over zijn opa en zijn oma. In 2014 deed hij mee aan het Leids Cabaret Festival en in 2015 liep hij de pelgrimsroute van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostella. Hij groeide op in het Brabantse Oosterhout. Begin 2017 verscheen zijn bundel Krentenkoppen, humoristische en ontroerende verhalen over zijn bezoeken aan zijn opa en oma.

Geen opmerkingen: