donderdag 20 juni 2013

Inferno Dan Brown


Dan Brown biedt met zijn nieuwste boek de lezer weer ouderwets waar voor zijn geld. 
In Inferno een actueel thema als onderwerp.
 
Met verwijzingen en aanwijzigingen uit Dante's La divina comedia, een lang gedicht in drie delen over een reis van de hel (Inferno) door het vagevuur naar het paradijs, leidt Brown symboloog Robert Langdon door zijn Inferno.
Tijdens het lezen heb ik vaak op internet naar afbeeldingen gezocht van historische gebouwen, kerken, pleinen, kunstwerken waar Langdon mee wordt geconfronteerd. Een belangrijk deel van Inferno speelt zich af in Florence, onder meer in het Palazzo Pitti. Ook Venetie en Instanbul zijn locaties waar Langdon terecht komt.
 
Inferno vind ik stukken beter dan Brown's laatste boeken Het verloren symbool en De Delta deceptie.
De lezer die halverwege denkt te weten hoe het zit, wacht een verrassing:  alles is anders dan gedacht.
Het is de ideale zomerthriller, vol spanning, vaart, historie, onderhoudend, meeslepend, onverwachte wendingen en verrassingen, vol interessante feiten, af en toe onwaarschijnlijk maar niet ongeloofwaardig.

Het weekblad Elsevier stipt de vele locaties aan die Brown noemt. Volgens hen gaat dat veel toeristen opleveren:
"Brown trakteert zijn lezers in Florence op een tocht langs de beroemde kunstwerken van Sandro Botticelli en Doré en langs de even beroemde Palazzo Pitti, Ponte Vecchio en de Boboli-tuinen. Lyrisch is hij over de manier waarop het Toscaanse zonlicht de spitsen van de stad kust. Voor wie dan nog niet genoeg drama in prachtige decors te verwerken heeft gekregen, wordt de tocht vervolgd naar het San Marco-plein in Venetië en kleurrijk Istanbul (‘Las Vegas aan de Bosporus’).
Ongetwijfeld zullen straks hordes toeristen op zoek gaan naar de locaties uit het boek, zoals na De Da Vinci Code gebeurde."


 
 

Dan Brown (1964) is een Amerikaans schrijver van thrillers, voormalig popzanger en pianist en het meest bekend van De Da Vinci Code. Zijn boeken behoren tot het genre fact fiction (faction), waarbij een verzonnen verhaal wordt verteld tegen een historische achtergrond. Brown werd geïnspireerd door zijn interesse in cryptografie en zijn passie voor codes, symbolen en complottheorieën. Tot dusver werden al meer dan 200 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in meer dan 40 verschillende talen, waaronder het Nederlands, Frans, Duits en Italiaans.
 

  
Auteur        Dan Brown
Titel            Inferno
Uitgeverij    Luitingh-Sijthoff, Amsterdam
Uitgave       mei 2013
 
ISBN           10-978-90-245-6185-8
Prijs             € 22,95
 
 
 
 

 

 

Geen opmerkingen: