dinsdag 14 augustus 2012
Ons kamp van Marja Vuijsje
Een min of meer Joodse geschiedenis
*Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2012*
De vader van Marja Vuijsje, Nathan Vuijsje, overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Na de bevrijding bleef hij vertellen over dat ‘rotkamp’ – dag in dag uit, jaar in jaar uit. Maar over zijn ouders, zijn broer en zijn zus zweeg hij liever.
Marja Vuijsje verdiepte zich in het achtkoppige Amsterdamse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide. Voor de oorlog verhuisde de familie van het armoedigste deel van de Jodenhoek naar de overwegend sociaaldemocratische Transvaalbuurt en van daar naar een eigen bakkerij in de Weesperstraat.
Vier zonen overleefden de oorlog. Hoe pakten zij hun leven weer op? Welke betekenis kreeg Israël voor hen? En wat gaven zij hun kinderen en kleinkinderen van de oorlog en van hun joodse wortels mee?
Tegen het decor van de eerste decennia van de twintigste eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan schreef Marja Vuijsje een meeslepende familiegeschiedenis die de lezer van Amsterdam naar Jeruzalem voert en weer terug.
Een boek dat doet denken qua opbouw aan het Pauperparadijs van S. Janssen. Vanwege de beschrijvingen van de sociaal-economische en politieke omstandigheden van, in dit geval, de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ik heb eerlijk gezegd gehuild om dit aangrijpende familieverhaal van een Joodse familie (YG).
Recensie:
Ons kamp is een buitengewoon liefdevol boek en bovendien uitstekend gedocumenteerd. Met deze zeer geslaagde proeve van oral history maakt Vuijsje nog maar eens duidelijk hoe recent de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden en welke invloed deze tot op de dag van vandaag op de slachtoffers en hun nakomelingen hebben.' - Hans van der Klis in Boek
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten