Door de vooraankondigingen van Uitgeverij de Bezige Bij was ik nieuwsgierig naar de debuutroman van de 26 jarige Yaa Gyasi.
Weg naar huis is een roman over ras, geschiedenis en liefde.
Yaa Gyasi (1989) is geboren in Ghana en groeide op in Huntsville, Alabama. Ze volgde de Iowa Writers’ Workshop en woont in Berkeley, Californië.
Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar.De twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet.
De roman omvat 300 jaar geschiedenis over 9 generaties in twee familietakken. De verhalen spelen zich af in West-Afrika én in de Verenigde Staten en raken thema's als slavenhandel in Afrika, slavernij in de VS en rassendiscriminatie.
In 14 hoofdstukken worden de familieleden geïntroduceerd, soms met grote sprongen in de geschiedenis.
In 14 hoofdstukken worden de familieleden geïntroduceerd, soms met grote sprongen in de geschiedenis.
Dat maakt het boek mede zo boeiend om te lezen (YG).
Over 'Weg naar huis":
Zonder een spoor van rancune of bitterheid geeft Gyasi stem aan haar personages, verplaatst ze zich soepel van Ghana naar Amerika en weer terug, weet gracieus de regie over het door haar gearrangeerde drama te behouden, en slaagt erin de lezer meer te laten begrijpen van de Verenigde Staten anno nu. De kracht van het boek ligt in de meeslepende en soepele manier waarop een enorm hoofdstuk uit de geschiedenis van Afrika en Amerika tot leven wordt gebracht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten