Hendrickje Spoor is de dochter van oud NRC Handelsbladhoofdredacteur André Spoor, kleindochter van generaal Spoor en achterkleinkind van een internationaal vermaarde violist. In deze roman beschrijft ze pijnlijk openhartig haar jeugd, de band met haar vader en andere familieleden, en de wereld waarin zij leefden en nog leeft.
In de jaren 60 woont Hendrickje met haar vader, toen buitenlandcorrespondent voor de GPD, en haar moeder, een kunstenares, in Washington.
Als ze naar Nederland verhuizen, verandert er veel voor haar. Ze sprak geen Nederlands. Op school werd ze buitengesloten.
Het huwelijk van haar ouders, dat heel close was, veranderde ook. Beide ouders hadden een reeks affaires.
Op het moment dat ze uit elkaar gingen, werd Hendrickje hun vertrouwelinge. Ze was tien jaar oud.
Hendrickje Spoor identificeerde zich op de middelbare school sterk met de schrijver Oscar Wilde.
Thuis, bij haar vader, werd ze vrij gelaten. Of emotioneel verwaarloosd. Vaak ging ze niet naar school . Toen dat uitkwam, zei haar vader: ’Ik ging ervan uit dat je daar zelf aan zou denken’. Ze kreeg haar eerste depressie.
Ze bleef loyaal aan haar vader. Ook toen zij ging studeren, eerst filosofie in Leiden, daarna in Parijs. Ze trouwde met hoogleraar filosofie Herman Philipse, daarna met een Franse edelman.
Na het overlijden van haar vader in 2012 besluit Hendrickje hun relatie te gaan evalueren, alles op te schrijven. Zoals ze zelf schrijft: "Ik ben totaal eerlijk geweest en heb niets weggelaten."
Tegenwoordig woont Hendrickje in de Bourgogne.
Titel: Vader en dochter: het verhaal van een opvoeding
Auteur: Hendrickje Spoor
Uitgeverij: Uitgeverij Balans
Jaar van uitgave: 2015
Blz.: 316
ISBN: 9789460038969 (rv)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten