zaterdag 29 augustus 2020

UIt het leven van een hond van Sander Kollaard

 Uit het leven van een hondAfbeeldingsresultaat voor sander kollaard

Sander Kollaard (1961) groeide op in Amstelveen en studeerde geschiedenis in Amsterdam. In 2012 debuteerde hij bij Van Oorschot met de verhalenbundel Onmiddelijke terugkeer van uw geliefde. Drie jaar later verscheen zijn eerste roman, Stadium IV dat prompt boek van de maand werd in DWDD. In 2018 waren daar Levensberichten: ‘zes fictionele levensbeschrijvingen’. En vorig jaar de kleine maar grootse roman Uit het leven van een hond, waarvoor hij afgelopen week de Libris Literatuurprijs 2020 heeft ontvangen. 

Indrukwekkend, cynisch, humoristisch en  boek met veel wijsheden  over het leven en de dood waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen.

Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.
Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek.

Verwijzingen naar andere boeken in dit boek:

Kees de jongen van Theo Thijsen, het boek waar Henk uitermate door ontroerd raakt en dat hij cadeau geeft aan zijn nichtje Rosa. Waarom zou Henk zo dol zijn op Kees de jongen? Herkent u iets van Kees in Henk?

-Over nut en nadeel van geschiedenis voor het leven van Nietzsche, Waarom heeft Kollaard Henk juist dít boek al drie keer laten lezen maar niet laten begrijpen?

-Gedichten van Fernando Pessoa, en dan vooral Wanneer de lente komt. Spreekt uit dit gedicht iets van een levensfilosofie? Is dat ook de levensfilosofie van Henk?

-Het periodiek systeem van Primo Levi, die hierin zijn levensverhaal construeert rondom 21 chemische elementen. Het verhaal over koolstof, dat Mia altijd heeft onthouden, staat hier ook in. Wat zegt dit verhaal over het ‘spul’ waar in de roman vaak aan wordt gerefereerd?

-Afvallen voor dummies, maar u mag dit wat mij betreft ook inruilen voor een bakje kaasdip. Of u herleest Uit het leven van een hond – er zit nog zoveel in!

Geen opmerkingen: