zaterdag 24 januari 2009

1953 van Rick Launspach


Acteur Rik Launspach begon op het toneel en maakte naam met zijn hoofdrol in de film Oeroeg waarmee hij in 1993 een Gouden Kalf won. Naast zijn acteerwerk schrijft Launspach scripts voor theater, televisie en film. Samen met zijn vrouw Marjolein Beumer schreef Launspach het script voor een film over de watersnoodramp van 1953. Deze film, De storm, van regisseur Ben Sombogaart zal in het najaar 2009 in de bioscopen draaien.

Launspach ging verder met het verhaal. Na alle archiefonderzoek, bezoeken aan Zeeland en interviews met betrokkenen had Launspach genoeg materiaal om het verhaal verder te verfijnen. Het resulteerde in het boek 1953.

Het boek:
In een donkere nacht, in een door God verlaten provincie, tijdens de grootste ramp die naoorlogs Nederland trof, zijn twee zoekende zielen door het noodlot aan elkaar verbonden. Zij is het kind kwijtgeraakt dat ze een maand eerder baarde, hij verloor ooit het kind in zichzelf. Samen ondernemen ze een schijnbaar hopeloze tocht door de zoute modder van het verwoeste Zeeland.
Tegen de achtergrond van de watersnoodramp van 1953 vertelt Rik Launspach een aangrijpend verhaal over de vernietigende kracht van het water en de drijvende kracht van de liefde.

Het boek 1953 is een werkelijk prachtig geschreven verhaal. In slechts anderhalve dag tijd heb ik de 475 pagina’s verslonden. De verhaallijnen van Julia, Rutus en Joost van de Ven nemen de lezer volledig mee in de watersnoodramp van 1953.
Het is het ontroerende en onthutsende verhaal van de achttienjarige moeder Julia die haar pasgeboren zoon kwijt raakt. Maar ook het verhaal van de vierentwintigjare dienstplichtig militair Rutus, een jonge man met een laag gevoel van eigenwaarde veroorzaakt door een oorlogstrauma. Tijdens de watersnoodramp raakt hij verbonden met Julia en de zoektocht naar Julia’s zoon. En het is het verhaal van de geniale, zestigjarige hoofdingenieur bij Rijkwaterstaat Joost van de Ven. De man die steeds weer tegen een muur van bureaucratie en onbegrip loopt. Immers hij was het die al jaren voor een watersnoodramp waarschuwde.

Auteur: Rik Launspach
Titel: 1953
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2009
ISBN: 9789023429890 (YG)
Een reactie posten