donderdag 28 oktober 2010

Mijn drie levens van Jetty Vaz Diaz Mok



AfbeeldingAMSTERDAM - Familieleden van wijlen pastoor Gerardus Cox van Maren hebben  woensdagmiddag 23 oktober de Yad Vashem in ontvangst genomen. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in Amsterdam.
Later wordt de naam van de pastoor in Jeruzalem in een muur gebeiteld



De onderscheiding is een postuum eerbetoon aan wijlen pastoor Gerardus Cox van Maren. In de oorlog redde hij en de medebewoners van zijn pastorie joodse mensen door hen te laten onderduiken in zijn pastorie. Yad Vashem is een eretitel voor niet-Joodse mensen die tijdens de oorlog joden hielpen onderduiken. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde en een medaille. Later wordt de naam van de pastoor in Jeruzalem in een muur gebeiteld.

Dit waar gebeurd oorlogsverhaal is in eigen beheer uitgegeven.De in 1939 in Amsterdam geboren Joodse Jetty Mok wordt als tweejarige peuter ondergebracht in de pastorie in Maren bij pastoor Cox en huishoudster Daatje Croonen. Daar wordt zij vier jaar liefdevol verzorgd maar heeft ook veel angsten als kind. Ze mist haar ouders, krijgt een andere identiteit, moet haar mond houden zich verstoppen in schuilplaatsen. Een verhaal dat zich afspeelt in de omgeving van Oss, Maren en later nog in het klooster in Haren en dat ook nog een verbintenis heeft met mijn geboortedorp Beuningen, ook de geboorteplaats en begraafplaats van Daatje Croonen.
Mijn ouders kenden haar ook en hebben mij dit verhaal vroeger wel verteld.

Als Jetty 65 jaar is schrijft zij haar herinneringen aan deze oorlogstijd op en wat het met haar heeft gedaan in de rest van haar leven. Het geheel is voorzien van foto's en documenten uit familiealbums.

Auteur: Jetty VaZ Dias Mok
Titel: Mijn drie levens
Jaar van uitgave: 2006
Blz: 141 blz. (ms)
Een reactie posten