zaterdag 3 maart 2018

Het geheim van mevrouw Grunwald van Diana Tjin

Afbeeldingsresultaat voor diana tjinAfbeeldingsresultaat voor diana tjin geheim van mevrouw grunwaldDiana Tjin is geboren in Amsterdam (1961). Haar ouders zijn afkomstig uit Suriname. Ze heeft klassieke talen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is werkzaam als catalografe bij de Universiteitsbibliotheek. Het geheim van mevrouw Grünwald is haar romandebuut.

In dit boek een aangrijpend stuk geschiedenis dat ik niet kende. erlopen twee verhaallijnen in dit boek door elkaar. De 19 jarige Anna komt via haar grootmoeder bij de oude mevrouw Grunwald terecht. zn ij vertelt haar levensverhaal aan Anna en dan blijken deze levens met elkaar te maken hebben.
Dat verhaal onthult een vergeten historische feit: de internering van mensen van Duitse afkomst, die op Suriname woonden toen Nederland aan Duitsland de oorlog verklaarde. De Nederlandse gouverneur Kielstra besloot de ‘Duitsers’ op te sluiten in kampen. Om de rust in Suriname te handhaven werden alle Duitsers geïnterneerd, ongeacht hun idealen. Zo eindigen nazi’s en zelfs joden in dezelfde interneringskampen. Mevrouw Grünwald, haar man Fritz en hun drie kinderen waren onder hen. Ze werden bijna zeven jaar lang opgesloten in Kamp Copieweg. Ze hadden Duitsland nog nooit gezien, laat staan dat ze iets te maken hadden met het nazisme.
Voor zover dat lukte kregen de mensen in het kamp wel hulp van de Surinaamse bevolking. Ondanks hun Duitse naam waren zij immers Surinamers. Zo werden ze dagelijks van voedsel voorzien. Na de oorlog duurde het nog maanden voor ze eindelijk terug mochten naar hun oude leven.
Na de  oorlog in 1947 terug in Paramaribo wordt Fritz die psychisch gruwelijke in de war is  opgenomen in een psychiatrische kliniek omdat hij vrouw en kinderen bedreigd.
En in de 50er jaren gaat mevrouw Grunwald alleen met haar kinderen naar Nederland en  ook daar heeft ze allerlei ontberingen.  Zij vertlet alles over het kamp en de ontberingen aan Anna en we komen achter haar geheim waarbij een halsketting uit het kamp een belangrijke rol sp[eelt.
Het verhaal is fictief maar gebaseerd op ware feiten en voorzien van een literatuurlijst.  Zeer de moeite waard.


Geen opmerkingen: