vrijdag 23 januari 2009

De hoogvlaktes van Lieve Joris


Lieve Joris ( Neerpelt, 1953) is internationaal bekend als schrijfster van boeken over de Arabische wereld, Oost-Europa en Afrika. Haar werk werd onder andere bekroond met de Henriëtte Ronald Holst-prijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap en de Franse Prix de l’Astrolabe. België’s vroegere kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre.
Met “De hoogvlaktes” heeft ze haar vierde boek over Congo geschreven. Ze reist met een gids door de hoogvlaktes van Congo, waarbij ze allerlei moeilijkheden met de bevolking moet overwinnen en hun gebruiken leert kennen.
In de oostelijke hoogvlaktes van Congo wordt ze niet altijd met open armen ontvangen. Ze geeft hier een goede beschrijving van, zo goed dat je het idee krijgt dat je met haar en haar begeleider deze reis maakt. Waar ze precies naar op zoek is? Het is het gedeelte van Congo waar ze nog niet eerder is geweest. Het voelde als een hindernis die ze nog moest nemen. In dit landschap komen herinneringen van het dorp van haar jeugd naar boven. Zo kon ze deze reis met een voldaan gevoel afsluiten.

Auteur: Lieve Joris
Titel: De hoogvlaktes
Uitgeverij: Augustus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9045701837 (MW)

Geen opmerkingen: