zaterdag 24 januari 2009

Kind 44 van Thom Rob Smith


Kind 44 is het debuut van de 29 jarige Engelse schrijver Tom Rob Smith. Het boek is aan 22 landen verkocht en het wordt verfilmd. Smith heeft zich voor Kind 44 laten inspireren door het waar gebeurde verhaal van de Russische seriemoordenaar Andrei Chikatilo.

We schrijven het jaar 1953. Stalin is dictator in Rusland en onder zijn regime zijn mensen wantrouwend en angstig want iedereen kan een potentiële verrader zijn. Voor je het weet word je door een familielid, vriend of kennis aangeklaagd omdat je staatvijandelijke activiteiten ontplooit. Degene die jou aangeeft krijgt vervolgens een forse beloning en jij bent al veroordeeld zodra je verdacht bent.

Leo Demidov is een officier van de geheime dienst die meewerkt aan dit soort praktijken. Hij is een loyaal volger van de communistische partij. Daardoor gaat het hem voor de wind. Zowel hij, zijn vrouw als zijn ouders zijn in materieel opzicht beter geworden door Leo’s baan. In Rusland vinden uiteraard – net als in alle landen ter wereld – moorden plaats, maar ze worden altijd gekwalificeerd als politieke moorden. In het paradijs van de arbeider leven namelijk fatsoenlijke mensen die werken voor de glorie en de vooruitgang van de natie. Het begrip ‘seriemoordenaar’ is een westerse uitvinding, dit verschijnsel komt in het Rusland van Stalin niet voor. Dan zijn er aanwijzingen dat een seriemoordenaar actief is in Rusland. Hij vermoordt met name kinderen. Leo vangt de eerste signalen op, maar hij kan ze moeilijk inpassen in zijn wereldbeeld en rijmen met zijn geloof in Vadertje Staat. Door een aantal incidenten gaat hij toch meer waarde hechten aan de geruchten. Dit wordt hem niet in dank afgenomen want - zoals gezegd – in een communistische staat mag een seriemoordenaar niet bestaan. Alleen het verdorven Westen kent dergelijke afwijkende exemplaren van de menselijke soort.

Kind 44 is een geweldig debuut van Tom Rob Smith. Vanaf het begin krijgt de lezer een spannend en vaak gruwelijk verhaal voorgeschoteld. De achtergronden van het Rusland van de jaren vijftig van de vorige eeuw worden overtuigend geschetst. Hieruit komt een beeld naar voren van: angst, wantrouwen, manipulatie en machtswellust. Niemand is te vertrouwen. Verdachten zijn vanaf het moment van verdenking daders.

Het boek is met name in het eerste deel vrij deprimerend. Dat kan ook bijna niet anders door de beschrijving van een Stalinistisch Rusland met een onderling wantrouwende en ronduit arme bevolking. In het tweede deel komt de spanning in het verhaal wanneer de hoofdpersoon Leo, inmiddels gedegradeerd en verbannen, op zoek gaat naar de moordenaar van kinderen. Pas in het laatste deel krijgt de lezer eindelijk het gevoel dat de hoofdpersoon Leo er niet helemaal alleen voor staat. Het einde is absoluut verrassend. Het is tegelijk een spannend verhaal maar tevens een informatief boek over een wreed tijdperk in de geschiedenis van Rusland.

Auteur: Tom Rob Smith
Vertaler: Irving Pardoen
Titel: Kind 44
Uitgever: Ambo Anthos
ISBN: 978 90 414 1278 2 (YG)

Geen opmerkingen: