maandag 14 juni 2010

Liverpool Street van Anne Voorhoeve


Deze oorlogsroman voor jongeren is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Tussen 1938 en 1939 hebben er kindertransporten plaatsgevonden vanuit Berlijn en Praag naar Londen. Joodse kinderen werden via dit transport ondergebracht in pleeggezinnen in Londen vanwege de dreigende oorlogssituatie.
De hoofdpersoon in dit verhaal is Ziska die op 10 jarige leeftijd in een Joods gezin in Londen komt en het daar goed heeft.Van dichtbij maakt zij de oorlogsperikelen in Londen mee. De pleegouders en pleegbroer zijn hartelijk voor haar, en Ziska verneemt dat haar eigen vader die uit Duitsland naar Nederland gevlucht is overlijdt aan een ziekte. Van haar moeder hoort zij na de oorlog dat deze Bergen-Belsen heeft overleefd.
Na de oorlog heeft Ziska een moeilijke keuze terug te gaan naar haar eigen moeder- die zij door alle omstandigheden in de afgelopen 5 jaar ontgroeid is- of bij haar pleegouders in Engeland blijven.
Prachtig boek dat de feiten van dit drama tijdens wereldoorlog II goed weergeeft. En ik vind dit boek behalve voor jongeren ook zeer geschikt voor volwassenen en leesclubs.
Bekroond met de Buxtehuder Bulle 2007, een gerenommeerde Duitse prijs voor jeugdliteratuur. Leesfragment.
Auteur: Anne Voorhoeve
Titel: Liverpool Street
Uitgeverij: Callenbach
Jaar van uitgave: 2010
Blz: 518
Isbn: 9789077942437 (ms)
Een reactie posten