dinsdag 7 februari 2017

IJzeren vogels door Michelle AndonIJzeren vogels vertelt het verhaal van Clara Medeleanu.
Clara woont in Roemenië bij haar grootouders op het platteland. Als haar moeder hertrouwt, haalt ze Clara op, en verhuizen ze naar Boekarest. Met haar stiefvader botert het absoluut niet. Hij vindt dat vrouwen achter het aanrecht horen.
Clara wil echter vrij zijn, letterlijk leren vliegen. Op school gaat ze naar de modelvliegclub.Haar stiefvader vindt dat niets voor meisjes. Haar moeder zorgt ervoor dat ze er toch heen kan gaan.
Wanneer haar moeder overlijdt, en haar stiefvader ontdekt dat ze lid is van de modelvliegclub, slaat hij haar met zijn riem. Clara belt haar oom Leo,de broer van haar moeder, en gaat bij hem wonen. Door zijn werk komt Leo vaak in het buitenland en ziet meer van de wereld dan Roemenië. Clara's droom is piloot worden, vliegen als een vogel. Dat is onder het bewind van Nicolae Ceausescu allesbehalve vanzelfsprekend, zeker voor een vrouw. Clara leeft volgens de voorgeschreven regels, wordt lid van de partij. Als ze na de examens daadwerkelijk mag leren vliegen, gebeurt dit op een militaire basis. Haar beste vriendin zit in het verzet, samen met haar vader die journalist is. Zelfs als Clara ontdekt dat haar stiefvader hen verraden heeft aan de geheime dienst, blijft Clara trouw aan de partij. Tot ook haar oom haar over zijn (ontsnappings)plannen schrijft...en ze iets doet dat niemand van haar verwacht, zeker zijzelf niet.

Michelle Andon, pseudoniem van Mihaela Andonoaei (Roemenië, 12 april 1969), woont sinds juli 2000 in Nederland. Ze heeft een journalistieke achtergrond..
Ik vind het een confronterend verhaal..Het moment dat Clara niet voor Daria kiest, deed zeer, en ik besefte dat ik waarschijnlijk ook de keus van Clara zou hebben gemaakt. Ook ik zou niet het lef hebben gehad om tegen de regels van de maatschappij in te gaan. En juist daarom vind ik dat het verhaal een fantastisch, onverwacht einde heeft..

IJzeren vogels
Michelle Andon
Zilverspoor,  oktober 2015
9789463080279
.
Een reactie posten