zondag 15 januari 2017

Dagen van schaamte van Lieneke Dijkzeul

Lieneke Dijkzeul werd op 7 maart 1950 geboren in Sneek. Vanaf het moment
dat ze in aanraking kwam met boeken, wist ze dat ze  schrijver wilde worden. Van die toekomstplannen kwam aanvankelijk niet veel terecht: na haar middelbare schooltijd ging ze werken
 Frans studeren. Wel bleef ze, zoals ze dat van kind af aan had gedaan, schrijven - verhalen, sprookjes en gedichten.
Na de geboorte van haar dochter werd het schrijven ernst. Vanaf 1987 schreef ze verhalen voor jeugdbladen als Okki, Taptoe, Donald Duck en Bobo. Haar eerste boek, Hou je taai! verscheen in 1990 bij Uitgeverij Lemniscaat. vanaf 2006 schrijft ze boeken voor volwassenen voornamelijk thrillers.

Dit boek is in de bibliotheken ingedeeld bij de thrillers. Maar het stelt een maatschappelijk onderwerp aan de orde. Hoe wordt er met onze  dementerende ouderen omgegaan en kent het management de situatie op de werkvloer?
In dit boek neemt een dochter een directeur van 6 gezondheidslocaties in gijzeling en laat hem tot in
het extreme  aan den lijve ondervinden hoe men met ouderen omgaat.
Heeft een verrassende  afloop.

Inhoud:
De pas gescheiden zorgondernemer Pieter Elting wordt op de eerste dag van zijn vakantie door een dankzij bivakmutsen onherkenbare man en vrouw ontvoerd. Ze binden hem vast op een bed, hij krijgt slecht te eten en moet zijn behoeften doen in een te weinig ververste luier. Ook verwaarlozen ze hem opzettelijk, laten hem gedrogeerd buiten in de regen in een rolstoel door en door nat worden en zetten hem onder een te hete douche. Losgeld of een andere tegenprestatie wordt niet geëist, ze verlangen alleen van hem dat hij zich bij zijn nieuwe situatie neerlegt en na gaat denken over zijn leven. Pas op twee derde van het goed geschreven en intrigerende verhaal wordt duidelijk wat er werkelijk aan de hand is, en voordat het boek teveel een aanklacht tegen een maatschappelijke misstand wordt, heeft de schrijfster nog een mooi einde in petto. 

Geen opmerkingen: