zaterdag 28 januari 2017

Tante van Elle van Lieshout

Elle van Lieshout werd in 1963 geboren als jongste van acht kinderen. Ze woonden met hun vader, moeder en opa op een boerderij in een klein Brabants dorpje: Odiliapeel. Toen ze zes was ging haar moeder dood en kreeg ze een heuse stiefmoeder als in een sprookje.
tanteHaar leven verliep erg rommelig; veel verhuizen, veel scholen, weer een andere stiefmoeder, dit keer een lieve. Later deed ze van alles en nog wat. Ze studeerde onder andere pedagogiek, deed sportmassage, gaf Nederlands aan vluchtelingen, was kok in een vegetarisch restaurant en werkte in een natuurwinkel.
Uiteindelijk kwam prins Erik langs in zijn Opel Kadett. Ze kregen de twee beste kinderen van de wereld en leefden nog lang en gelukkig.

In Tante beschrijft Elle  vanuit haar kindervisie hoe zij haar stiefmoeder heeft ervaren. Het boek speelt in de jaren 70 in de Brabantse Peel.

Op een dag verdween mijn moeder op een dag verscheen een tante met een plumeau, een uitgetreden non. Het was haar roeping te trouwen met een weduwnaar, mijn vader.

In het boek heet het meisje Marieke en zelf zegt Elle hierover: Ìk had het niet kunnen schrijven als ik de waarheid ervan niet kende, maar dit verhaal  is het verhaal van Marieke.

Aangrijpend beklemmend verhaal in korte hoofdstukken die van een titel zijn voorzien en het boek wordt niet helemaal chronologisch verteld. Het boek leest makkelijk maar het grijpt je wel naar de keel.

UDEN – De uit Odiliapeel afkomstige schrijfster Elle van Lieshout is woensdag 29 maart 2017 te gast in de bibliotheek van Uden aan het Mondriaanplein 16.
In november 2016 verscheen de eerste roman voor volwassenen van Van Lieshout: ‘Tante’. In dit boek verhaalt ze over haar jeugd in Odiliapeel. Een periode die getekend werd door het overlijden van haar moeder en het hertrouwen van haar vader met een uitgetreden non.

Geen opmerkingen: