dinsdag 30 december 2008

Benjamins Bruid van Yvonne Keuls


Op bijna 77 jarige leeftijd schreef Yvonne Keuls haar 77e boek onder de titel: Benjamins bruid. Op 18 november was zij te gast in het programma Kunststof om over deze roman te praten.
Yvonne Keuls debuteerde in 1977 met de roman Jan Rap en z’n maat, waarmee Yvonne Keuls in Nederland meteen wereldberoemd werd. In Benjamins Bruid vertelt Yvonne het meeslepende levensverhaal van het meisje Dolores, dat twaalf jaar oud is als ze in 1938 met haar moeder uit Nederlands Indië naar Nederland repatrieert en kort na elkaar haar 3 echtgenoten verliest. Ze blijft samen met haar moeder en zoon Jimmy achter. Wanneer haar moeder begint te dementeren verdwijnt Jimmy uit hun leven.
In Benjamin ziet ze een plaatsvervanger voor haar zoon Jimmy. Aan het eind komen deze twee levens op een prachtige manier samen. Wanneer Dolores 80 jaar is slaat ook bij haar de dementie toe en Benjamin ondersteunt haar daarbij.
Mooie roman waarin relaties, het omgang met dementie, het Indische leven en het Nederlandse leven een belangrijke rol spelen. In het interview op de radio kwam ook naar voren dat de schrijfster zelf ook bang is voor dementie en aftakeling. Zij heeft dit ook met haar eigen moeder meegemaakt.
Dit alles is met een warm gevoel en boeiend geschreven.

Auteur: Yvonne Keuls
Titel: Benjamins BruidUitgeverij: Anthos
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789041413901 (MS) .

Geen opmerkingen: