zondag 31 maart 2013

Valentina Pattavina De boekhandelaarster uit Orvieto

 De boekhandelaarster uit Orvieto, is in Italië een groot succes is (de filmrechten zijn zelfs al verkocht).Valentina Pattavina is in 1968 geboren in Catanië. Ze heeft archeologie gestudeerd en heeft in de theaterwereld gewerkt. Ook heeft ze lange tijd bij uitgeverij Einaudi gewerkt, waar ze de redacteur was van o.a. Niccolo Ammaniti.
De boekhandelaarster uit Orvieto is haar eerste roman, die meerdere malen is herdrukt en waarvoor ze in Italië veel lof heeft gekregen. De filmrechten ervan zijn verkocht, en het vervolg L’ultima eredita is zojuist verschenen.


 
De boekhandelaarster uit Orvieto speelt zich af in het prachtige, idyllische stadje Orvieto in Umbrië, waar de inwoners zo op het eerste gezicht een rustig provinciaals leventje leiden.
Het is het verhaal van Matilde, een eenzame vrouw van veertig uit Rome die op de vlucht is voor de geesten uit haar verleden en het stadje Orvieto kiest om haar leven weer op de rit te krijgen.
Haar droom komt uit wanneer ze gaat werken bij professor Paolini in de lokale boekhandel.
Matilda heeft iets te verbergen. Lang blijft in het ongewisse waarom ze naar dat provinciestadje is verhuisd en geen contact onderhoudt met ‘haar vorige leven’.
Ook Orvieto zelf laat zich in dit opzicht gelden, met zijn excentrieke bewoners en hun verborgen geheimen.
De aantrekkelijk neef van Matilda's werkgever ontdekt een nooit opgelost moordmysterie.

Het betreft het dossier van een oude man die tien jaar geleden met een takje hysop achter zijn oor en een strop om zijn nek is aangetroffen aan een boomtak.

De boekhandelaarster uit Orvieto: een prettig leesclubboek met Italiaans drama en temperament, maar als schrijfster is Pattavina geen hoogvlieger. Wat mij betreft hadden karakters en emoties wat meer uitgediept kunnen worden. Qua detective had ik ook meer verwacht.
Via de site van Orlando zijn leeskringvragen te vinden.
Achterin het boek staat een interview met de schrijfster   
 
Valentina Pattavina
De boekhandelaarster uit Orvieto
ISBN 9789022959954, 224 blz
€ 18,95
uitgeverij Orlando, 2012 (DR)

 

Geen opmerkingen: