woensdag 13 maart 2013

Paolo Giordano Het menselijk lichaam


Vijf jaar na De eenzaamheid van de priemgetallen is er van Paolo Giordano een nieuw boek verschenen. Het succes van De eenzaamheid creëerde dermate hoge verwachtingen dat elk nieuw idee niet goed genoeg leek.
Tot hij op bezoek ging bij de Italiaanse troepen in Afghanistan en besefte dat, als elke generatie haar oorlog heeft, Afghanistan de oorlog van zijn generatie is.
Het menselijk lichaam is dan ook een oorlogsroman geworden, een roman over oorlog in zijn veelvuldige gedaanten: oorlog in de letterlijke betekenis, maar ook oorlog in intieme relaties, en de onzichtbare, hoogst destructieve strijd die we voeren tegen onszelf.
Giordano slaagt er uitstekend in de verveling van de manschappen, de broeierige spanning van seks en machismo, en de ingrijpende gevolgen van psychische verwonding voelbaar te maken.

Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Nu hij volwassen is wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met zijn pijnlijke herinneringen aan de destructieve wijze waarop zijn ouders het vertrouwen van hun beide kinderen langzamerhand hebben vernietigd.
Hij werkt als legerarts in Afghanistan, waar zijn compagnie voor zes maanden is gestationeerd. Cruciaal is de hinderlaag door de Taliban in de Vallei der Rozen waarin het convooi Italiaanse soldaten terechtkomt en waarin vijf van hen sneuvelen.
Korporaal Torsu overleeft het, maar is totaal beschadigd, en tot geen enkele communicatie meer in staat. Torsu’s toestand knaagt aan de ziel van Egitto, die een jaar later voor de tuchtcommissie moet verschijnen. Ondanks verwoede pogingen van de voorzitter van de commissie om hem te ontzien, wil Egitto daar niets van weten. Door onoplettendheid heeft hij Torsu, die leed aan een ernstige enteritis, deel laten nemen aan het convooi. Egitto aanvaardt de verantwoordelijkheid en wordt vier maanden geschorst.
Maar is hij ook schuldig? Hij was immers tegen de missie. En vormde slechts één schakel in de keten van menselijke fouten en domme pech.
Naderhand bezoekt hij Torsu, ‘de man die hij ter dood heeft veroordeeld, en die hij het leven heeft gered’. Diens opgelapte lichaam doet het nog, maar het lijkt alsof de bewoner er definitief uit verdwenen is. Maandelijks maakt Egitto aan Torsu een deel van zijn salaris over.

 
 
 
Auteur      : Paolo Giordano
Titel          : Het menselijk lichaam
Uitgeverij : De Bezige Bij, 351 blz
ISBN        : 9789023477679  (DR)

Geen opmerkingen: