vrijdag 24 mei 2019

Moederbanden van René den Ouden

René den Ouden studeerde geschiedenis en filosofie. In 1996 publiceerde hij zijn debuutroman Dans van de wederkeer bij uitgeverij SUN. Over dit debuut schreef de pers indertijd onder meer: ‘… een schrijver om in de gaten te houden en van wie nieuw werk met spanning tegemoet kan worden gezien.’ (Vrij Nederland); ‘… een wonderlijk mooi en weemoedig verhaal, verpakt in een zorgvuldige, sierlijke stijl.’ (Noordhollands Dagblad)


Hoe autobiografisch is dit boek? - Gijs Wanders interviewt auteur René den Ouden - #3 from De moederbanden on Vimeo.

In de jaren zestig bloeit in een Brabants gezin van fabrieksarbeiders en klompenmakers in Schijndel een uniek vocaal kwartet op. Met hun grote muzikale talent kunnen zij ontsnappen aan die benauwende wereld.
Dan sterft plotseling Anne, de alt-mezzo, na een auto-ongeluk. Het mysterieuze ongeluk, waarover in de familie slechts fluisterend wordt gesproken, ontwricht de prille loopbanen van de anderen.

Na de dood van zijn moeder vertelt de schrijver de familiegeschiedenis van deze muzikale familie.
Als jongetje van 10 werd er heel geheimzinnig gedaan over de tapes waarop het kwartet klassieke liederen zong en waarbij geheimzinnig gesproken werd over kapelaan Stam.

De schrijver gaat de originele moederbanden ophalen bij kapelaan Stam en komt  meer over het ongeval te weten. Ook speelt de dood een belangrijke rol in dit boek. De schrijver heeft zijn vader geholpen met euthanasie en in het boek ook zijn moeder na een ernstig herseninfarct.

Na dit herseninfarct kwam zij  weer een beetje bij door het luisteren naar de originele tapes.

Prachtig boek over Schijndel, familiebanden, klassieke muziek, geheimen, het katholieke geloof  en euthanasie.

Geen opmerkingen: