zondag 11 september 2016

Dood van een thrillerschrijfster van Pauline Slot

Afbeeldingsresultaat voor dood van een thrillerschrijfsterOp een Grieks eiland ontvangt schrijver en coach Selma Hoogstins  gasten die daar ongestoord aan hun boek kunnen werken. Een van hen is Esther Noordvlucht bekende literaire thrillerschrijfster die dood gevonden wordt na een week verblijf op het eiland.

Dit boek geeft een mooie kijk in de schrijvers en boekenwereld. Elk hoofdstuk begint met een kreet uit een bekend boek bv.
 Eline hapte naar adem.
Dat was niet waar!
Dit was een heel foute droom (Suzanne Vermeer, Costa del Sol) (p.63)die z

Er wordt veel naar boeken en schrijvers verwezen. Literair of niet literair. Wat roem met schrijvers doet wat de marketing doet en aan welke eisen bepaalde boeken moeten doen. Schrijvers die zich als vrouw voordoen en door de goede verkoop na de dood van de echte schrijver door de uitgever worden voortgezet. (Suzanne Vermeer)
Esther Noordvlucht is een parodie op Saskia Noort.
Pauline Slot is cynisch en humoristisch over bepaalde schrijvers en schrijfsters.
Ik denk dat je dit boek beter kunt waarderen als je op de hoogte bent van  de boekenwereld en alles wat daar speelt. 

Recensie  chicklit: Dood van een thrillerschrijfster vormt een bijzonder boek in diverse opzichten. Waar het in eerste instantie vooral ergernis oproept, zorgt het later voor bewondering. Slot gebruikt het hulpmiddel sarcasme om haar kritiek op de boekenmaatschappij te uiten. Ze prikt de literaire thrillerballon die we allemaal angstvallig omhoog houden kapot. “De wedstrijd wekte zo de schijn van belangeloosheid, maar was natuurlijk een marketinginstrument.”

Afbeeldingsresultaat voor dood van een thrillerschrijfsterPauline Slot studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Leiden met als specialisatie taalbeheersing. In 1988 ging ze werken aan de universiteit van Amsterdam, daar schreef ze een proefschrift over retorische vragen dat in 1995 verscheen onder de titel Vroeg ik jou wat? Haar debuutroman Zuiderkruis verscheen in 1999 en ging over haar haar vijftien maanden durende wereldreis per fiets door Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Fiji en Cookeilanden. 


Geen opmerkingen: