zondag 1 november 2009

Dorsvloer vol confetti van Franca TreurFranca Treur (1979) i s geboren en opgegroeid in Zeeland. In Leiden studeerde ze Nederlands en literatuurwetenschappen.

Het orthodoxe boerenleven in Zeeland gezien (Zwarte kousen kerk) door de ogen van de twaalfjarige dochter Katelijne, die samen met zes broers opgroeit op een boerderij in de tachtiger jaren.

Katelijne wil als meisje graag deelnemen aan het boerenleven, maar wordt door haar broers en vader buitengesloten. Ze leest veel en fantaseert veel. Van de kerk mag heel veel niet. Je kunt dat niet voorstellen dat dat in de tachtiger jaren nog voorkwam. (Geen tv radio op zondag, Meisjes geen broeken aan, niet op het strand liggen, homoseksuele familieleden werden verbannen etc.) De Bijbel en de ouderlingen hebben veel invloed. Het dorpsleven is bekrompen. Vrouwen worden op allerlei manieren achtergesteld.

Als Katelijne een keer met een broer naar de kermis in Middelburg gaat moet ze naderhand bij de vader over de knie.
Katelijne spreekt steeds over de vader en de moeder. Het boek geeft niet alleen een tijdsbeeld maar ook een beeld van het typische boerenleven. En Katelijne fantaseert veel omdat ze wil ontsnappen uit dit milieu. Weer een boek over het boerenleven in Nederland. Andere titels met dit thema Boven is het stil van Gerbrand Bakker en sneeuweieren van Ricus van De Coevering.

Ik vond het een beklemmende roman waarbij de Heere een grote rol speelt. Soms zelfs humoristisch. Als het autobiografisch is moet het leven voor de schrijfster in Leiden een grote overgang zijn geweest toen zij daar ging studeren. De schrijfster was te gast bij het vpro programma de avonden. En daarin vertelt de schrijfster dat zij uit het christelijke geloof is gestapt. Maar zij heeft nog steeds veel liefde voor het boerenleven.

Auteur: Franca Treur
Titel: Dorsvloer vol confetti
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2009
Isbn: 9789044610239 (ms)
Een reactie posten