donderdag 18 februari 2010

Opzijprijs voor Weg van Minke Douwesz

Minke Douwesz wint met haar roman Weg de Opzij Literatuurprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige schrijfster. De winnaar ontvangt 5.000 euro.

Dat is op 15 februari bekendgemaakt op het Vrouwenboekenbal in Amsterdam – de eerste en laatste, omdat het CPNB het verdere gebruik van het woord ‘boekenbal’ niet toestaat.

Volgens de jury ‘munt Minke Douwesz uit in droge, gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijks leven van gynaecologe Edith’. Haar aflopende liefdesrelatie vormt de harde kern van Douwesz ruim vijfhonderd pagina’s tellende boek. De jury: ‘Weg is een onder de huid kruipende scheidingsroman, die doordendert als een stoomwals en net zo verslavend is als een soap.’

De jury van de Opzij Literatuurprijs koos Douwesz uit een shortlist van zes titels.

Dit is mijn mening over dit boek op dit blog in augustus 2009:
Aan de (lesbische) relatie tussen Edith Herringa (gynaecologe) en Norma Vrins (dierenactiviste) komt een einde omdat Edith vindt dat zij uit elkaar zijn gegroeid. Edith heeft het druk met haar proefschrift en Norma is het geitenwollen sokken type. Het verhaal speelt zich af tussen april en juli 2002(Moord Pim Fortuyn). Het idyllische boerderijtje waarin zij wonen staat op naam van Edith en Norma moet elders woonruimte zoeken. Norma verzet zich met hand en tand daartegen. Zij gaat alles verdelen en neemt dit soms heel letterlijk. (knipt cd's doormidden etc.)
In dit boek komt naar voren hoe moeilijk het is om een relatie te verbreken en welke problemen het geeft om goed uit elkaar te gaan. Het is een mooie roman, belezen hoofdpersonen. Er wordt veel verwezen naar bekende romans (oorlog en vrede) en bekende schrijvers (Coetzee, Baldwin, Waters etc.) In deze (vrouwen) wereld heeft een bibliothecaresse ook een belangrijke rol.
Ik vond het een mooi boek maar wat mij betreft had het wat dunner kunnen zijn (met minder details) (575 blz) Minke Douwesz is psychiater (1962) Dit is haar tweede roman. Haar eerste roman is Strikt uit 2003.

Geen opmerkingen: