maandag 10 augustus 2009

Kleine Bij van Chris Cleave

Het boek Kleine Bij werd mij aangeraden in de boekhandel. Het is een vertaalde psychologische roman van de schrijver Chris Cleave. Cleave is woonachtig in Londen en columnist van het blad The Guardian.

In allerlei recensies en boekbesprekingen is er sprake van een geheimzinnige sfeer rondom dit boek. Die komt er in het kort op neer dat je over de inhoud van het boek niets aan anderen moet vertellen.

Toch, om u een indruk te geven: het verhaal gaat over Kleine Bij, een illegale Nigeriaanse vluchtelinge in Engeland. Het verhaal begint bij haar vrijlating uit het detentiecentrum voor immigranten waar zij 2 jaar onvrijwillig heeft verbleven. Als Kleine Bij plotseling en onverwacht wordt vrijgelaten gaat zij op zoek naar een Engels stel dat zij enkele jaren daarvoor heeft ontmoet op een strand in Nigeria.

Het is geen vrolijk boek, verre van. Maar het is absoluut een eye-opener. Het is het (vluchtelingen-)verhaal van een mens, zoals er achter alle immigranten mensen schuilen met een eigen verhaal. Dit wordt helaas nogal eens vergeten.

Titel: Kleine Bij
Auteur: Chris Cleave
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2009
ISBN: 978 90 446 1445 9 (yg)

Geen opmerkingen: