maandag 31 augustus 2009

1953 door Rik Launspach


Samen met zijn vrouw Marjolein Beumer schreef Rik Launspach het script voor een film over de watersnoodramp van 1953 en werkte dit verhaal verder uit. Het is zijn romandebuut.
Hoofdpersoon in dit verhaal, dat zich afspeelt tijdens de overstroming in Zeeland in 1953 is Julia. Zij groeit op in een sterk gelovig gezin. Als ze zwanger raakt van haar vriend, wordt ze door hem in de steek gelaten en door haar ouders en de bevolking met de nek aangekeken.Haar zoontje wordt te vroeg geboren in december 1952 en op 1 februari 1953 breken de dijken door. Zij probeert haar baby in veiligheid te brengen door hem in een koffer te leggen, maar verliest deze uit het oog. Het verhaal draait hierna om de zoektocht die ze onderneemt naar haar baby, samen met een dienstplichtig militair, die haar uit het water redt als hij samen met een collega in een helikopter de situatie bekijkt vanuit de lucht.
1 februari valt op een zondag en algemene hulp komt slecht op gang. Het duurt een tijd voordat de autoriteiten op de hoogte zijn van de ernst van de situatie van deze omvangrijke ramp. Ook wordt het verhaal vertelt van een ingenieur van Rijkswaterstaat die herhaalde malen zijn meerdere er op heeft gewezen dat de dijken in dit gebied te laag zijn. Hij kreeg hierbij geen gehoor.
De rol van het toeval in dit verhaal is groot. En heel even irriteert het. Maar de nieuwsgierigheid wint het om de afloop van het verhaal te weten. Door de manier van vertellen, de schrijver is acteur, regisseur en scenarioschrijver en dat is te merken, blijft het boeien. Een aanrader!


Schrijver: Rik launspach
Titel: 1953
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar van Uitgave: 2009
ISBN: 9789023429890 (mw)

Geen opmerkingen: