donderdag 20 maart 2008

Datumloze dagen van Jeroen Brouwers


Jeroen Godfried Maria Brouwers is op 30 april 1940 geboren in Batavia, de hoofdstad van het toenmalige Nederlands Oost-Indië, thans Djakarta, Indonesië.
Tegenwoordig woont hij na ook verschillende keren in Nederland te hebben gewoond weer in België.

Hij is bij de meeste lezers al bekend met de klassieker Bezonken rood ( 1981) de indrukwekkende roman de Zondvloed ( 1988), en de meeslepende overspelroman Geheime kamers (1999).

In datumloze dagen laat een naamloze jongen, amper 23 jaar oud, zich verleiden tot het huwelijk. Zij krijgen een zoon, Nathan. Maar in het vaderschap heeft de bindingsangstige verteller zo mogelijk nog minder zin dan in dat hele huwelijk. Hij verlaat kind en vrouw.
Vader en zoon zien elkaar pas jaren later terug, aanvankelijk sporadisch, maar regelmatiger wanneer Nathan ernstig ziek wordt. Veertig jaar is hij als hij z'n vader bij zich roept en om een zachte dood vraagt. Vader ondertussen ontdekt dat hij een kleindochter heeft, een prachtig gekleurd meisje van een jaar of tien. Het verrast hem aangenaam dat zijn zoon veel vrienden had en goed was in zijn werk. Allemaal gemist.
Spijt en berouw komen tot uiting in deze roman, die mooi is geschreven en ontroert.

Auteur: Jeroen Brouwers
Titel: Datumloze dagen
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: 2006
ISBN: 9789045000695
(MW)

Geen opmerkingen: