woensdag 19 maart 2008

Snijpunt van Nelleke Noordervliet
Nora, een docente geschiedenis van 44 wordt door een islamitische leerling aangevallen met een mes. Zij heeft een dochter van zestien, Franca, en een ex-man Guido die op zoek is in Italie naar een cultschrijver Fischer die hij adoreert.
Het leven van Nora verandert drastisch door dit voorval op school. Het is een snijpunt in een haar leven. Ze wordt onverwacht met ziekteverlof gestuurd. Men wil geen negatieve publiciteit op school. Dit kost zieltjes. Allemaal zaken die zij met haar humanitaire opvoeding niet verwacht had.
Guido is zelf kind van een Italiaanse gastarbeider, die in Oss(!!!) een vluchtige relatie had met zijn moeder kapster Nelly. Guido heeft een minderwaardigheidscomplex. Hij werd door de familie van Nora niet geaccepteerd.Hij is maar bibliotheekmedewerker. Hij heeft ondanks zijn echtscheiding een goede relatie met zijn dochter. Wanneer hij niet terugkeert uit Italie gaat Franca, nadat zij kennisgemaakt heeft met journalist Paul, die Fischer gekend heeft op zoek naar haar vader.
Nora gaat later samen met de journalist weer op zoek naar Franca. Het geheel heeft een spannende en verrassende ontknoping.
Er zitten in dit boek veel thema’s verwerkt: religie, verwijzingen naar literatuur, mythologie en familierelaties. Een mooi boek dat een tijdsbeeld geeft en zeker de moeite waard is om nog eens te herlezen. Het debuut uit 1987 van Nelleke Noordervliet Tine, of De dalen waar het leven woont (Gefingeerd dagboek van de vrouw van Multatuli) is ook een aanrader
Auteur: Nelleke Noordervliet
Titel: Snijpunt
Uitgeverij: Augustus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789045701448
(MS)

Geen opmerkingen: