dinsdag 1 april 2008

Anna Boom van Judith KoelemeijerIn een intervieuw met Judith Koelemeijer vertelt zij dat ze vijf jaar werkte aan Anna Boom, het bijzondere levensverhaal van een nu 87-jarige, Nederlandse vrouw. Op zoek naar brieven en documenten hebben ze samen haar hele huis overhoop gehaald. In Anna Boom, haar tweede boek (haar eerste boek Het zwijgen van Maria Zachea was een groot succes), verkent zij opnieuw de grenzen van de literaire non-fictie. Sinds 2006 geeft ze ook les in dit genre aan het Centrum voor Communicatie & Journalistiek in Utrecht
Anna groeide op met een overbezorgde, welgestelde moeder in een pension in het Italiaanse kuuroord Merano. Ze zag zelden andere kinderen, ging weinig naar school. Haar moeder reisde veel en sleepte haar dochter door heel Europa. Als kind leer je wie je bent door je relatie met je familie, je vriendjes en je juf. Maar Anna had geen thuis en hoorde alleen bij haar moeder.
In de Tweede Wereldoorlog heeft Anna Boom o.a. gewerkt als koerierster voor de Zweed Raoul Wallenberg. Deze Zweedse diplomaat, telg uit de invloedrijke Zweedse familie Wallenberg is bekend geworden als de redder van een groot aantal Hongaarse joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij heeft deze man overigens maar éénmaal ontmoet.
Echt inleven in de hoofdpersoon lukte niet helemaal. Misschien ook omdat Anna Boom zelf steeds het avontuur zocht maar het gevoel bleef houden dat ze innerlijk niets meemaakte.
Na de oorlog trouwt zij met een Nederlandse zakenman die bij de KLM werkt en gaat samen met hem in Portugal wonen.

Auteur: Judith Koelemeijer
Titel: Anna Boom
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789058073310
(MW)

Geen opmerkingen: