zondag 13 april 2008

De handelaar in verledens van Jose E. Agualusa


José Eduardo Agualusa heeft de Independent Foreign Fiction Prize 2007 gewonnen voor dit boek: De handelaar in verledens, een satire op het Angola na de burgeroorlog.
Agualusa (1960) heeft niet veel pagina's nodig voor het vertellen van zijn veelomvattende verhaal, dat zich afspeelt in Angola, waar hij zelf als zoon van Portugese ouders is geboren en opgegroeid. De geschiedenis van dit Afrikaanse land, dat pas in 1975 onafhankelijk werd na bijna 15 jaar van burgeroorlog, speelt op een onnadrukkelijke wijze een rol .
Het verhaal wordt o.a. verteld door een gekko die over de muren van het huis glijdt van Felix Ventura,de man die handelt in valse verledens.De gekko was in een vorig leven een mens en had dromen waarin hij de gedaante van een mens had.
De hoofdfiguur Félix Ventura is bedenker van nieuwe verledens voor met name politici en andere bekleders van openbare functies. Félix' klanten willen de smetten uit hun eigen verleden wegpoetsen door een nieuw levensverhaal te kopen, soms compleet met nieuwe identiteitspapieren. Voorheen was Félix handelaar in boeken, nu schrijft hij ze zelf vaak voor zijn klanten, als handelaar in verledens.

Naast Felix Ventura en José Buchmann worden nog twee personages geïntroduceerd: Ângela Lúcia, de vriendin van Félix en de zwerver Edmundo Barata dos Reis. Beide personages blijken tijdens de climax van het verhaal een belangrijk verleden te hebben dat verband houdt met dat van José Buchmann. De roman kenmerkt zich bovendien door een zorgvuldige schrijfstijl en beeldende taal en is dan ook terecht bekroond met de Independent Foreign Fiction Prize 2007.
In de roman lopen fantasie en werkelijkheid regelmatig in elkaar over

Auteur: José Eduardo Agualusa
Titel: De handelaar in verledens
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar van uitgave: 2007, 144 blz.
ISBN: 9789029080347
(MW)

Geen opmerkingen: