donderdag 31 december 2009

De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine Fabriek


Door een mannelijk lid van de bibliotheek werd ik geattendeerd op de schrijfster Conny Braam en het boek De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine Fabriek.

Ik werd meteen gegrepen door het verhaal en de schrijfstijl van de Braam.
Het verhaal speelt af tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Hoofdpersoon is Lucien Hirschland die na wat schandalen in Nederlands Indie teruggekomen is naar Nederland. In Nederland treedt hij in dienst als verkoper bij de Nederlandsche Cocaine Fabriek. Lucien is een uitstekend verkoper, die wat betreft de tijd (Eerste Wereldoorlog) het tij mee heeft. Cocaine werd aan het front als verdovingsmiddel gebruikt maar ook als pepmiddel om de soldaten weer de loopgraven in te krijgen.
Lucien verkoopt cocaine aan zowel de Duitsers als aan de Engelsen.
De gevolgen van het cocainegebruik door zo veel militairen kunnen niet uitblijven en raken ook Lucien en zijn familie.

Het was mij niet bekend dat er op zo grote schaal cocaine werd verstrekt aan de militairen in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Een eye-opener dus.

"Een spannend boek met licht romantische inslag, hulde voor de research die daaraan vooraf is gegaan. [...] We hebben niet alleen genoten van de roman, maar vooral ook van alle feiten die erin staan.’ – Paul Witteman en Jeroen Pauw, Pauw & Witteman"

Auteur: Conny Braam
Titel: De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaine Fabriek
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Jaar van Uitgave: 2009
ISBN: 978-90-468-0675-3 (YG)

Geen opmerkingen: