zondag 10 maart 2019

De hemel verslinden van Paolo Giordano

Paolo GiordanoPaolo Giordano is een Italiaanse schrijver. Hij debuteerde in 2008 met zijn roman De eenzaamheid van de priemgetallen. Het boek werd onder andere bekroond met de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs in Italië. Met deze prijs was Paolo de jongste winnaar ooit. De eenzaamheid van de priemgetallen is inmiddels in 22 talen vertaald en in 2009 werd het boek verfilmd. Zijn tweede roman, Het menselijk lichaam, werd gepubliceerd in 2013. Het verhaal speelt zich af op een militaire basis in het zuidwesten van Afghanistan.

De hemel verslindenTeresa gaat elke zomer vanuit het drukke Turijn met haar vader naar het huis van haar oma op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie vakanties tot op een dag drie jongens naakt in het zwembad van haar oma zwemmen. Het zijn drie halfbroers Nicolai, Tommasso en Bern die worden opgevoed door hun strenge religieuze ouders. Theresa krijgt een  liefdesverhouding met Bern maar de twee halfbroers blijven daarbij ook een belangrijke rol spelen. Hun verhouding is heel complex en blijft dat tot het einde toe. Er wordt twintig jaar van  het leven en uit het perspectief van  Teresa beschreven.
Aan bod komen: relaties, idealen, opvoeding, activisme, haat, conflicten en de zin van ons bestaan hier op aarde. Dit boek zou evenals de eenzaamheid van de priemgetallen verfilmd kunnen worden met mooie beelden van Italie.
Lees het interview uit de boekenkrant.met de schrijver.
Hieruit: ‘Bern is een idealist. Een idealist die zelfs de ideeën wil verslinden.’ Daar heeft de titel van de roman ook betrekking op. ‘De titel staat voor de energie die je in je jeugd hebt waardoor je alles wilt grijpen en verslinden wat je maar kunt. Ik herinner me dat nog goed. Soms kan die drang ook heel gevaarlijk zijn, het hangt er vanaf hoe de wereld hem interpreteert.’

Geen opmerkingen: