vrijdag 23 november 2018

Terug naar Neerpelt van Lieve Joris

Afbeeldingsresultaat voor terug naar neerpeltLieve Joris woonde tot haar 18e in Neerpelt. Ze komt uit een gezin met 9 kinderen. Lieve Joris verbleef veel in het buitenland en heeft daar diverse boeken overgeschreven.
Haar oudere broer Fonny was een knappe jongen maar was moeilijk, muzikaal en raakte aan de drugs en dat ging van kwaad tot erger. Zijn vader bleef hem ondanks alles steunen wat een tweespalt in het gezin gaf. De broers en zussen  zagen dat hij niet te helpen was en  deden daardoor steeds minder voor hem.
Doordat Lieve Joris veel van huis was heeft ze de hele situatie van een afstand meegemaakt en na de dood van Fonny, moeder en vader besluit ze het verhaal van Fonny en het gezinsleven uit  Nederpelt op te schrijven.
In het grote gezin had Lieve een speciale band met haar bonma. Ze was veel bij haar en nam een gedeelte van de opvoeding van Lieve op zich. Lieve zat in het buitenland toen nonma overleed en ze verwijt zichzelf nog steeds dat ze er  niet was bij het stervensbed van haar bonma.



Lieve joris-1450104525.jpgLieve Joris werd geboren als vijfde in een gezin van negen. Haar vader werkte bij de belastingdienst en bracht het door middel van avondstudie tot belastingontvanger, haar moeder was een molenaarsdochter.
Na de kostschool studeerde Joris een jaar psychologie in Leuven en vertrok daarna naar Amerika om als au pair te werken en rond te reizen. In 1975 ging ze naar Nederland, waar ze de School voor de Journalistiek in Utrecht volgde. Ze vestigde zich in Amsterdam en ging na haar studie schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. Nadat ze tien jaar voor de Haagse Post had gewerkt, begon ze naast artikelen ook boeken te schrijven. In 1986 debuteerde ze met De Golf. Haar werk is journalistiek en literair.
Joris heeft veel gereisd door landen waar de situatie vaak niet ongevaarlijk was en heeft haar belevenissen beschreven, waarbij ze een link legt tussen de gebeurtenissen in de levens van de mensen die ze heeft ontmoet en de politiek-sociale en culturele context. Vooral het Midden-Oosten (De Golf, Een kamer in Cairo, De poorten van Damascus) en Afrika (Terug naar Congo, Mali blues, Dans van de luipaard, Het uur van de rebellen, De hoogvlaktes) hebben haar belangstelling, maar ze was ook in Hongarije (De melancholieke revolutie) en interviewde V.S. Naipaul op Trinidad (Zangeres op Zanzibar). Na de uitgave van De hoogvlaktes besloot Joris zich op Azië te oriënteren : Vietnam, Dubai, China. Ze reist de Afrikanen achterna die sinds enige jaren die kant opgaan. Lieve Joris logeert tijdens haar reizen veelal bij mensen thuis en legt gemakkelijk contact, waardoor ze in staat is samenlevingen vanuit een relatief persoonlijke invalshoek te beschrijven

Geen opmerkingen: