donderdag 2 maart 2017

Bijenvader van Esther Sprikkelman

BijenvaderBijenvaderEsther Sprikkelman was zangeres en liedjesschrijver. Met haar band tourde ze door Europa en Amerika. Nu is ze tekstschrijver en docent Nederlands op een hogeschool. Het liefst leest ze gedichten voor en schrijft en regisseert ze schoolmusicals. Bijenvader is haar debuutroman.

Klein boekje (148p) waarin de hoofdpersoon Johanne op een cassettebandje de gebeurtenissen van de zomer van 1985 inspreekt voor haar vriendje Henrico die na een afschuwelijke gebeurtenis in coma ligt. Via  haar herinneringen en de teksten die ze inspreekt op de cassettebandjes komen we langzamerhand te weten wat er is gebeurd.
Johanne is samen met haar moeder Kat (kunstenares) en haar broertje Paulie verhuisd van Utrecht naar Warsum, een dorpje in het oosten van het land. Op  de eerste dag in Warsum leert ze Henrico de zoon van de plaatselijke cafetaria kennen en wordt verliefd op hem. Er loopt nog een verhaallijn. Paulie sluit vriendschap met buurman Lomme die imker is. Met hem is iets aan de hand. Hij is een tijdje uit het dorp weggeweest en ook Dora de vriendin van Henrico heeft een belangrijke rol in het verhaal. En Martin de broer van Henrico is ook een tijd weggeweest uit het dorp en waarom?

Als lezer wil je weten wat er is gebeurd en waarom en langzamerhand kom je daar achter. In het hele verhaal wordt verwezen naar Engelse songteksten die in die tijd populair waren. Een young adultboek over verliefdheid, seksuele geaardheid en de  bekrompenheid van een klein dorp.
Geen opmerkingen: