dinsdag 29 maart 2016

Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi (Irak) putte voor deze roman uit zijn eigen ervaringen als  asielzoeker. Hij woont
sinds 1998 in Nederland en ontving in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman De autist en de postduif. Kort daarna zakte hij voor zijn inburgeringstoets.

Voor de asielzoeker waarschijnlijk een en al herkenning – over iemand die negen jaar lang in een asielzoekerscentrum zit, waarin honderden mensen veroordeeld zijn tot nietsdoen, zich melden en wachten op post van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).



Rodaan Al Galidi - Hoe ik talent voor het leven kreeg

Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur - of was het om elf uur op negen februari - op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waar hij misschien ooit deel van uit mag maken, maar ook al verblijft hij er nu, hij blijft een buitenstaander.
Als lezer krijg je een inkijk in het dagelijks leven  in een asielzoekerscentrum. Elke dag het melden, het omgaan met de regels en protocollen in Nederland. De diverse nationaliteiten die in zo:n  centrum zitten. Het wachten, het omgaan met elkaar. En het Nederlands (Van het kastje naar de muur sturen, goed in je vel zitten, kut etc) wat moeilijk is en moeilijkheden oplevert. Het eindeloze wachten en de regels waarmee  de asielzoekers  steeds te maken krijgen en de ene asielzoeker kan hier beter mee omgaan dan de andere. Ondanks het onderwerp met humor geschreven. Dit boek is het boek van de maand geweest bij DWDD en tijdens de boekenweek heeft Adriaan van Dis deze schrijver in zijn programma gehad.



Auteur: Rodaan Al Galidi
Titel: Hoe ik talent voor het leven kreeg
Uitgeverij: Vrije Uitgevers
Jaar van uitgave:2016
ISBN: 9789491921209 (ms)
Blz: 472

Geen opmerkingen: