Ann De Craemer (1981) studeerde Germaanse taal- en letterkunde en is Master in American Studies. Ze debuteerde met Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn (Lannoo, 2010), dat werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs voor het beste literair-journalistieke reisboek. Die prijs werd uiteindelijk gewonnen door Cees Nooteboom met Scheepsberichten.
In haar prozadebuut Vurige tong (De Bezige Bij, 2011)
vertelt ze het verhaal van haar katholieke jeugd in het West-Vlaamse
Tielt. Het boek kreeg in oktober 2011 De Bronzen Uil-lezersprijs van de
Vlaamse krant De Morgen en werd genoemd als runner-up voor de Vlaamse Debuutprijs.
Ik ben dit boek gaan lezen omdat ik de schrijfster gezien en gehoord heb bij Brands boeken op 21 september. Het is een ontroerend boek van een kleindochter over het huis en leven van haar grootmoeder. De grootmoeder moet het huis op het platteland verlaten op 80 jarige leeftijd wegens uitbreiding van zaken. Zij verhuist naar een serviceflat in de stad.Ze blijft heimwee houden naar de plek waar ze haar hele leven heeft gewoond en haalt herinneringen op aan dit huis en haar leven. Het duurt nog 2 jaar voor het huis echt wordt afgebroken. De kleindochter haalt haar eigen herinneringen aan haar familie op gekoppeld aan het leven van haar grootmoeder en wat er allemaal in dat huis afgespeeld heeft. De geboorte van de kinderen, de onderduikers, het sterven van een zoontje, familiefeesten en verdriet.
Ontzettend mooi taalgebruik en observaties geplaatst in de tijd. Met verwijzingen naar boektitels, muziek, gedichten en gebeurtenissen (bv, de val van de muur in Berlijn) Eind 1994 overlijdt grootmoeder en twintig jaar later tekent de kleindochter liefdevol deze familiegebeurtenissen op.
Auteur: Ann de Craemer
Titel: Kwikzilver
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 222
isbn: 9789085425397 (ms)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten