dinsdag 9 december 2014

Ik vind het best van Per Petterson

Ook genoten van twee wegen van Per Petterson? Dan  is dit boek ook iets voor u.


Mooi boek vanuit kinderogen geschreven verhaal over een jongen  die een moeilijke jeugd heeft gehad, vader alcoholist, mishandelt zijn kinderen, een broer die verongelukt is, gescheiden ouders en een zus die zich ook in een ongelukkige liefde stort Vijf jaar later komt hij zijn vader tegen tijdens het lopen van zijn krantenwijk.

In deze vroege roman heeft hij niet alleen zijn vertelstem maar ook zijn thema's al te pakken: het leven van de onfortuinlijken en hun strijd om het tij te keren, de natuur als herbronnende kracht, de mens die meer individu is dan sociaal wezen en de eenzaamheid die daar een gevolg van is. Petterson stelt de interessante vraag: ‘hoe kun je ontsnappen aan je verleden.


De beschadigde Audun is in zichzelf gekeerd, kan zich niet uiten tegenover klasgenoten, leraars, andere volwassenen. Hij ervaart de buitenwereld niet als echt, heeft er geen binding mee. Alleen met Arvid, zijn enige vriend tijdens de middelbare schooljaren, trekt hij geregeld op. Hoewel deze vriendschap weinig woorden of openheid kent, is ze uiterst aandoenlijk. De banden lopen via boeken, muziek, rondstruinen in de natuur en het delen van enkele crisismomenten. Het zijn de jaren '60 met de Beatles, Jimi Hendrix, Jack London, Gorki...  (recensie de scriptor)

Auteur: Per Petterson
Titel: Ik vind het best
Uitgeverij: de Geus
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 9789044534283 (ms)


Geen opmerkingen: