Marjoleine Oppenheim-Spangenberg is in 1995 met haar moeder en broer in Auschwitz. Ze bevinden zich in bijzonder gezelschap: de historicus Loe de Jong (de man van haar moeder) en prins Claus met zijn drie zonen. Voor haar moeder is het de eerste keer dat zij terug is in het kamp. Het bezoek is voor Marjoleine een keerpunt: ze staat oog in oog met een verleden dat niet het hare is, maar dat wel haar jeugd nadrukkelijk bepaalde.
In dit dubbelportret beschrijft zij in hoofdstukken om-en-om de ervaringen van haar joodse moeder in de Tweede Wereldoorlog, haar leven daarna en hoe die ervaringen haar eigen bestaan als kind van een zeer getraumatiseerde moeder beïnvloedden.
Geboren (1922) en opgegroeid in Arnhem kwam Riel van Duren na 1940 in het verzet en hielp joodse kinderen onderduiken. Toen een NSB'er haar herkende en zag dat haar persoonsbewijs vals was, werd ze in augustus 1942 opgepakt en kwam via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz; ze werd tenslotte net op tijd in Bergen-Belsen bevrijd. De mentale klappen die ze kreeg, vonden hun weerslag in de relatie met haar man en kinderen.
Indrukwekkend waargebeurd oorlogsverhaal (yg)
Titel: Over zij en ik
Auteur: Marjoleine Oppenheim-Spangenberg
Uitgever: De Geus
Jaar van uitgave, oktober 2013
Blz.223
Geen opmerkingen:
Een reactie posten